Foto: Skærmbillede, RokokoPosten

Foto: Skærmbillede, RokokoPosten

Intuitiv, indlysende og let tilgængelig. Sådan beskriver snedkerlærling Chris Holm sin seneste elregning.

Da 22-årige Chris Holm fra Viborg flyttede ind i en lejlighed, hvor han skulle afregne el direkte med leverandøren, var han noget nervøs. Han havde nemlig hørt andre sige, at elregninger er umulige at forstå, og at man lige så godt bare kan lade være med at skifte selskab, fordi man alligevel ikke kan gennemskue, om det bliver dyrere eller billigere.

“Førhen har jeg bare betalt a conto til boligforeningen, så jeg har aldrig før set en rigtig elregning,” siger han og fortsætter:

“Det var nu slet ikke så slemt, som folk gør det til. Faktisk, synes jeg, er det meget simpelt, fordi alle begreber er så intuitive, at man straks forstår, hvad de dækker over.”

Så let som Rejsekort og boligstøtte
For Chris Holm er det langt sværere at forstå, hvorfor andre ikke kan gennemskue deres elregninger.

“Jeg tror, det måske bare er smart at sige, at man ikke fatter en brik. Det er ligesom med Rejsekort og boligstøtte, som også er supernemme at forstå, men som folk nærmest blærer sig med, at de overhovedet ikke kan gennemskue,” siger han og understreger, at han ikke er nogen matematisk begavelse eller i besiddelse af andre talenter, der gør det lettere for ham end andre.

Dette kan flere af Chris’ lærere fra folkeskolen bekræfte.

“Jeg er overrasket over, at han overhovedet er kommet i gang med en uddannelse,” siger matematiklærer Gunhild Jørgensen, mens dansklærer Allan Petersen mener, at man per definition kan sige, at hvis Chris forstår det, er det ikke svært.

“Han var sådan en elev, som man havde lyst til at svare med et ‘bare glem det’, når han sagde, at der var noget, han ikke forstod. For man vidste godt, at det var umuligt at forklare ham noget,” siger han.

Logik for burhøns
For Chris Holm er der da også kun én forklaring på, at han ikke har svært ved at forstå sin elregning.

“Altså, enhver kan jo regne ud, hvad ‘nettarif C skabelon’ betyder, og så er det jo logik for burhøns, at det udløser rabat, og eftersom PSO-tariffen er nul, skal forbruget selvfølgelig balanceres med en … tadaaa … balancetarif,” siger han og slutter:

“Det eneste, jeg ikke helt forstår, er, at afgiften til staten er så høj i forhold til de andre beløb. Men jeg blev smidt uden for døren, når vi havde samfundsfag, så jeg er nok gået glip af forklaringen.”