Foto: Karen Mardahl, Flickr

Efter Kinas kritik af en satiretegning i Jyllands-Posten har regeringen valgt at udlevere en Deadline-vært til Beijing for at formilde den asiatiske stormagt. Dansk Folkeparti er åbne for at sende hele DR til Kina – eller månen.

Oven på den diplomatisk højspændte situation med Kina har den danske regering besluttet at give en indrømmelse til den kinesiske regering. Der er tale om en kompromisaftale, oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod.

“Da det desværre ikke var muligt at imødekomme vores kinesiske kammeraters krav om en undskyldning fra Jyllands-Posten, har den danske regering som et kompromis besluttet at udlevere nu tidligere Deadline-vært Steen Nørskov til Kina,” udtaler han.

Udleveringen kommer oven på en historisk krise i det dansk-kinesiske forhold, hvor kineserne de seneste dage har presset på for at få en officiel undskyldning fra Jyllands-Posten, som mandag trykte en tegning af Kinas flag, hvor stjernerne var skiftet ud med coronavirus.

Udenrigsministeren vurderer, at der med udleveringen igen kan komme ro på i forholdet til Kina.

“For regeringen har det været afgørende at bilægge den her strid. Dansk eksport til Kina udgør over 50 milliarder kroner. Det kan vi simpelthen ikke risikere med sådan en træls historie,” siger Jeppe Kofod og tilføjer, at der efter hans vurdering er tale om en ren win-win-situation.

Søren Espersen: Ryk hele DR til Kina
I Dansk Folkeparti er der også glæde over regeringens beslutning.

“Jeg synes, det er en glimrende reaktion af regeringen. Normalt er vi ikke meget for at tækkes kommunist-Kina, men i den her sag slår man to fluer med ét smæk,” udtaler DF’s udenrigsordfører, Søren Espersen.

Espersen maner samtidig enhver tvivl til jorden om, at der skulle være tale om en overreaktion fra dansk side.

“Det er en passende straf. Steen Nørskov står sammen med resten af DR for en groft manipulerende venstreorienteret journalistik. For min skyld må regeringen udflytte hele DR til Kina – eller månen,” siger han.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Nørskov selv. Til gengæld udtaler generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn, at en eventuel udflytning af hele DR til Kina vil betyde et markant anderledes og slankere DR. Udflytningen vil dog ikke få konsekvenser for programkvaliteten, lover hun.