Foto: Krakenimages.com, Bigstock

Hverken lammende præstationsangst eller stress fylder særlig meget for 17-årige Freja Nielsen, der mener, at hun er i rimelig godt humør det meste af tiden.

“Så fik jeg 4, selvom jeg havde regnet med at få 10, og det var da lidt irriterende lige på dagen. Men jeg kom hurtigt over det.”

Sådan siger Freja Nielsen om den første danske stil, hun fik tilbage fra læreren i dette skoleår. Udsagnet er typisk for den 17-årige gymnasieelev, der beskriver sig selv som “i rimelig godt humør det meste af tiden” og “ikke så fyldt med angst, at det gør noget”.

Har ikke oplevet stress-symptomer
“Jeg kan da godt blive nervøs inden en eksamen, men så husker jeg på, at jeg jo har forberedt mig, og at ens skolekarakterer alligevel ikke definerer én som menneske. Selvom jeg får en dårlig karakter, er jeg stadig en god ven og søster og god til at spille fodbold for eksempel,” siger Freja, der heller ikke har oplevet stress-symptomer.

“Nogle gange kan jeg da godt føle, at jeg har meget om ørerne, hvis jeg både skal lave lektier, gå til alt muligt og hænge ud med mine venner. Men så prøver jeg at finde ud af, hvad jeg helst vil, og dropper det andet. For eksempel sagde jeg nej til at tage til en fest, fordi jeg har noget matematik, jeg skal kigge på.”

Heller ikke perfekthedskulturen på sociale medier plager Freja.

“Altså, når jeg er på Instagram, kan jeg godt få dårlig selvtillid over, hvor lækre alle er. Men så tænker jeg på, at der er stor forskel på, hvad mine venner lægger ud, og hvordan deres liv i virkeligheden er. Og at jeg kan gå i svømmehallen, hvis jeg vil se, hvordan folks kroppe ser ud uden diverse filtre.”

Freja fortrænger sin angst
Hos SF er man skeptiske over for Freja Nielsens udmeldinger.

“Det er et stort problem, når gymnasieelever fortrænger, hvor hårdt det faktisk er at være ung i dag, og det gør Freja tydeligvis. Måske tør hun ikke indrømme, at hun har det skidt, fordi det ville betyde, at hun ikke var perfekt,” siger partiets uddannelsesordfører, Jacob Mark, der opfordrer Freja til at grave dybere efter den angst og stress, hun må føle.

“Hvis ikke det lykkes, synes jeg, at hun skal skrive et debatindlæg til Politiken om, hvor hårdt det er at føle sig udenfor, fordi man egentlig har det meget godt.”