Foto: Maria Eklind, Flickr

Fremover skal stammende oplæsere forlænge DR-programmer på en naturlig og inkluderende måde. Tiltaget skal afbøde konsekvenserne af massive besparelser, som ellers ville betyde forkortelser af mange udsendelser.

Besparelsesdramaet i Danmarks Radio kan måske få en lykkelig, overraskende, endda inkluderende slutning. Det mener i hvert fald formanden for Foreningen af Danske Stammere, John Berntsen.

“Det var nok en joke, da komikerduoen Monrad & Rislund i sin tid forudså, at blandt andet Frøken Klokken skulle varetages af en talehandicappet. Men det tændte en ild i os, der er vokset til et bål. Vi har længe følt os ekskluderet i et samfund, hvor flydende tale vægtes højere end nærmest alt andet. Vi er skjult i befolkningen og kommer kun sjældent til orde,” siger han og peger på, at der selv på Christiansborg ikke findes stammende folkevalgte.

Debatten på tre timer
Foreningen slår derfor til lyd for, at Danmarks Radio i forbindelse med reorganiseringen tager deres rolle som inkluderende samfundsinstitution alvorligt og ansætter mennesker med talehandicap til at varetage en række af de traditionelle værtsroller.

Dette kan ifølge John Berntsen medvirke til at forlænge programmerne, så man undgår et kvalitetstab.

“TV-aviserne kan eksempelvis udvides fra 25 til 50 minutter, og programmer som Debatten kan afvikles over 180 minutter i stedet for de nuværende 90,” siger han og understreger, at mulighederne er næsten l-l-legio.

DR tager godt imod tilbuddet
Håndsrækningen fra stammeforeningen bliver taget vel imod af Danmarks Radios generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, der ser store muligheder i et samarbejde.

“DR er ramt af massive sparekrav. Det har desværre ikke vist sig muligt at reducere topledelsens lønstigninger, ligesom vi heller ikke kan nedbringe antallet af mellemledende djøffere og redaktører. Vi er derfor tvunget til at begrænse antallet af udsendelser og brede dem, som bliver tilbage, ud over hele sendefladen,” siger hun og afslutter:

“Hvis vi har stammere og andre talelidende til at varetage rollerne som talkshow-værter, nyhedsoplæsere og livsstilsanalytikere, vil udsendelserne tage mindst dobbelt så lang tid. Ikke mindst hvis vi fokuserer på at inkludere dem, som har de sværeste talehandicaps. DR kan være mangfoldig og besparende på en og samme tid.”