Foto: GovInslee, Wikipedia

Den livsfarlige og stærkt smitsomme man flu er blevet observeret i en række nabolande i en særlig resistent udgave. Myndigheder advarer om, at Danmark kan blive ramt.

Hoste, feber, ubehag i kroppen. En manglende evne til at foretage sig selv de mindste huslige opgaver og et akut behov for omsorg.

Det er blot nogle af de alvorlige symptomer på den frygtelige man flu, der har spredt sig fra Centralasien til flere europæiske lande i en særligt resistent udgave. De danske myndigheder advarer nu mod, at den berygtede sygdom kan ramme Danmark.

“Det her kan potentielt blive meget værre end coronavirus. Vi følger situationen med stor alvor og har hævet vores risikovurdering fra lav til moderat. Hvis der er grund til yderligere panik, vil vi naturligvis orientere offentligheden om det,” siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, der foreslår befolkningen at holde sig orienteret via Google-søgninger og blogs udgivet af småbørnsmødre fra de københavnske brokvarterer.

Rammer kun mænd
Det er dog kun den ene halvdel af befolkningen, der skal være bekymret for sygdommens spredning. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det nemlig kun mænd, der risikerer at blive ramt.

“Vi ved ikke, hvorfor det er sådan. Kvinder kan godt have lignende sygdomme, men symptomerne er aldrig lige så slemme. Eksempelvis vil de ofte være i stand til at passe børn og vaske tøj, og de har slet ikke samme behov for omsorg og anerkendelse som mænd,” fortæller Søren Brostrøm.

Meget uheldig timing
Ud over at smitten har spredt sig til lande tættere på Danmark, er der en række udefrakommende faktorer, der gør, at risikoen for man flu-smitte er stigende.

“Det er særligt uheldigt, at smitten falder sammen med, at Superligaen er startet op igen, og Champions League går ind i sin afgørende fase. Det kan historisk set være med til at forværre sygdommen for dem, der måtte være ramt af den,” siger Søren Brostrøm og afslutter:

“Hvis vi kigger lidt længere frem, er der EM i fodbold, hvor en del af kampene endda bliver spillet her i Danmark. Mange mænd vil være samlet i København, hvilket kan udgøre en særlig smittefare. Senere på sommeren har vi OL i Tokyo, hvilket typisk gør endnu flere syge med man flu, så situationen er meget alvorlig. Det er godt, at TV 2 allerede har en indsamling på vej.”