Foto: Krakenimages.com, Bigstock

Foto: Krakenimages.com, Bigstock

Meteorologer er ude af stand til at forklare fænomenet, men er enige om, at Danmark inden længe vil opleve en dag helt uden nedbør.

Meteorologer styrter forvirrede fra kontor til kontor på Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Forskningsenheden er blevet involveret i at løse det mysterium, der siden slutningen af sidste uge har rystet hele det meteorologiske miljø i Danmark: en snarligt forestående tørvejrsdag.

Det var den unge meteorolog Annika Lund, der torsdag i sidste uge ud fra sine vejrdata konkluderede, at Danmark vil opleve en dag helt uden nedbør, måske allerede i indeværende uge. På grund af resultatets kontroversielle karakter fremlagde hun det for flere af sine mere erfarne kolleger.

“Jeg var sikker på, at jeg havde overset noget. Jeg er nyuddannet og har kun været ansat en måneds tid,” siger den 25-årige kvinde.

Kan ikke passe
Hanne Poulsen er en af de erfarne kolleger, Annika Lund henvendte sig til. Hun bekræfter, at hun nåede frem til samme resultat som sin unge kollega.

“Jeg har undersøgt hendes datasæt, jeg har undersøgt hendes analyse, selv analyseret data, diskuteret dem med kolleger, og uanset hvordan vi vender og drejer det, fortæller data, at vi kan forvente en tørvejrsdag inden for den næste uge. Det kan bare ikke passe,” siger hun.

Hjælp fra udlandet
For bedre at kunne vurdere situationen objektivt, har DMI’s ledelse valgt at hente hjælp fra udlandet. De tre første eksperter er allerede ankommet, mens yderligere fire lander i løbet af i dag.

“Vi er nødt til at være virkelig grundige, når vores data viser tegn på så usandsynlige ting som nært forestående tørvejrsdage, så vi har indkaldt eksperter til at gennemgå hele processen, lige fra det udstyr, vi anvender til dataindsamling, til meteorologkolleger, der kan hjælpe os med at finde blinde vinkler i datasættene,” siger Hanne Poulsen og slutter:

“Vores kollega fra England fortæller, at også derovre tyder det på, at der kan komme en dag næsten uden nedbør. Det tyder på, at det er værre fat med klimaforandringerne, end vi hidtil har antaget.”