Foto: galinadvorak, Bigstock

Det er vigtigt konstant at fortælle læserne, at der absolut ikke er noget at være bange for, fortæller chefredaktøren på et dagblad, der beroliger danskerne med opdateringer om dødstal hvert minut.

54 webartikler, to lange features i printavisen, et interview med en virolog, en leder og et debatindlæg. Så meget information kan du i dag hente hos et større dansk dagblad om ikke at gå i panik over coronavirussen – foruden en tæller, der opdaterer antal smittede og døde hvert minut.

Hermed er avisen oppe på i alt 2371 artikler om emnet, siden virussen blev opdaget i december sidste år.

“Det er meget vigtigt for os som lødige journalister at udgive en lind strøm af nyheder, der forklarer befolkningen, at der absolut ikke er noget at være bange for. Coronavirussen er på ingen måde en dødbringende og samfundsomstyrtende pandemi, der kan gøre din pensionsopsparing værdiløs og dræbe din kronisk syge tante,” siger chefredaktøren, idet han afspritter sine hænder for tredje gang og udpeger et par overskrifter, som ifølge ham er særligt beroligende.

To kilo tørgær og en kummefryser
“Ti nemme tips til ikke at blive smittet og dø”, “Helle var i kontakt med patient 0: Man fyldes da med dødsangst, selvom det er irrationelt” og “Derfor skal du ikke frygte aktiemarkedernes pludselige og ildevarslende sammenbrud”.

“Vi forsøger hele tiden at imødegå læsernes frygt med et selvsikkert ‘ikke’. Med den store tillid, danskerne nærer til mediernes dømmekraft, er det kun et spørgsmål om tid, før de indser, at de bare skal forholde sig helt i ro,” fortsætter chefredaktøren, der har indkøbt 30 mundbind, to kilo tørgær og en ekstra kummefryser som “et journalistisk eksperiment.”

Bare en influenza
“Coronavirussen er jo bare som en influenza. Altså, ikke at jeg ved, hvordan en influenza præcis fungerer. Det er noget med, at den kommer igen hvert år, men det er aldrig den samme slags. Eller jo, nogle gange er det, andre gange hjælper en vaccine slet ikke. Der ryger også nogle gamle i svinget hvert år, måske også nogle svagelige typer uden immunforsvar. Ingen, som jeg kender. Det er vel også en mulighed for at blive hjemme og hygge lidt med Netflix og slik,” siger han og skeler mistænksomt til den asiatisk udseende praktikant.