Foto: Folketinget.dk

En uskyldig lille drengs uventede konstatering af, at Carsten er et drengenavn, har rystet det politiske landskab. Symbolpolitik fra højrefløjen, mener Morten Østergaard, mens Sofie Carsten Nielsen overvejer sin politiske fremtid.

Gruppeformand Sofie Carsten Nielsen har i mange år været en markant profil for Det Radikale Venstre og anses af mange som partiets kronprinsesse. Hun er tidligere minister og kendt for sine klare værdipolitiske holdninger.

Tirsdag var hun moderator for debatarrangementet “Problemet er tonen i debatten”, der blev afholdt i kulturhuset på Islands Brygge. Filosofistuderende Martin H. Jensen var til stede under debatten og fortæller, at den var godt i gang med Sofie Carsten Nielsen som en glimrende ordstyrer, da stemningen ændrede sig.

Hør den uskyldiges røst
En 12-årig dreng, der var til sit første debatarrangement, udbrød:

“Men Carsten er jo et drengenavn.”

Herefter hviskede den ene til den anden, og en mand råbte højt: “Herregud, hør den uskyldiges røst!”, fortæller Martin H. Jensen.

I debatarrangementets panel sad også jordemoderstuderende Gitte Laursen. Hun fortæller, hvordan udsagnene tydeligt påvirkede Sofie Carsten Nielsen, thi Nielsen erkendte, at folket havde ret.

Alligevel blev hun siddende tiden ud og fik, en smule omtumlet, afsluttet arrangementet i ro og orden.

Østergaard: Carsten er ikke kønsspecifikt
Adspurgt om episoden udtaler partiformand i Det Radikale Venstre, Morten Østergaard:

“Carsten er ikke nødvendigvis et drengenavn. Jeg synes, at dette er udtryk for symbolpolitik fra højrefløjen,” siger han og har ikke yderligere kommentarer, da han skal videre til happeningen “Lev som flygtning i næsten 20 minutter”.

I dagene efter episoden har der været stille omkring Sofie Carsten Nielsen, men i morges udsendte hun en officiel meddelelse, hvor hun anerkender, at Carsten er et drengenavn. Nielsen fortæller også, at hun vil tage sin politiske karriere op til overvejelse.

En talsmand fra Dansk Journalistforbund erkender, at man i branchen føler et vist ansvar for at have brugt navnet Carsten ukritisk.

“Vi har gennem en lang periode ukritisk været alt for glade for at sige Sofie Carsten Nielsen med tryk på Carsten. Det samme gør sig i øvrigt gældende med Mark O. Madsen, hvor ingen jo ved, hvorfor det O altid skal med,” fastslår talsmanden.