Foto: Parilov, Bigstock

Foto: Parilov, Bigstock

Regeringen er klar til at lukke for internettet på nær vitale dele som catbounce.com og bold.dk. Streamingtjenester ryger som det første. Sundhedsstyrelsen kan ikke anbefale tiltagene.

“Virus spreder sig med lynets hast via nettet. Desværre har vi været så fokuserede på den fysiske verden, at vi har forsømt at lave indgreb i den virtuelle verden. Vi er nødt til at handle straks, og derfor lukker vi af for internettet på nær enkelte vitale dele.”

Det var en alvorlig Mette Frederiksen, der tirsdag erkendte, at regeringen havde begået en fejl ved kun at fokusere på fysisk smittespredning. Imidlertid præsenterede hun straks efter indrømmelsen en nødplan, der skal rette op på fejlen og forhåbentlig forhindre, at den frygtede coronavirus spreder sig via nettet.

Planen betyder, at internettet lukkes ned i etaper i perioden 18. til 20. marts, således at kun absolut nødvendige hjemmesider som bold.dk og cat-bounce.com er tilgængelige efter på fredag.

Milliarder af virtuelle håndtryk
Sundhedsminister Magnus Heunicke tilføjer, at mens myndighederne har haft travlt med at advare mod fysisk kontakt, særligt i form af håndtryk, har man ikke været opmærksom på, at det faktisk er milliarder af virtuelle håndtryk, der får internettet til at fungere.

“Det er meget teknisk, men det er på grund af noget, som hedder TCP, og som internettet er fuldt af,” siger Magnus Heunicke, der understreger, at han er politiker og ikke ekspert og derfor ikke behøver at have indgående viden for at skride til handling:

“For mig er det nok at vide, at TCP kan bære smitte med sig, som kan overføres via virtuelle håndtryk.”

Stop for streaming ud fra forsigtighedsprincip
Ifølge direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm er der ikke belæg for, at coronavirus kan spredes via virtuelle håndtryk.

“Alt tyder på, at internettet indeholder en vis immunitet over for coronavira, sandsynligvis også den aktuelle,” siger han.

Alligevel vil regeringen ikke tage chancer.

“Vi er nødt til at handle – hellere overforsigtige end ikke forsigtige nok. Derfor er første skridt et totalforbud mod brug af streamingtjenester, da disse ofte bruges på tværs af enheder inden for samme husstand, hvilket er alt for risikabelt i øjeblikket, hvor mange mennesker er tvunget til at opholde sig derhjemme,” siger Mette Frederiksen.

Om, og i så fald hvornår, sider som Pornhub bliver lukket, kan politikerne ikke svare på.

“Vi afventer svar fra eksperter, da ingen af os i Folketinget har personligt kendskab til disse sider,” siger Magnus Heunicke.