Foto: fizkes, Bigstock

Over 70 procent af borgerne har lært tegnsprog næsten flydende, efter at en tegnsprogstolk har assisteret ved regeringens pressemøder.

Karantæne, toiletpapir og samfundssind. Det er blot et par af de ord, som danskerne i løbet af den sidste uge har kunnet lære at sige med tegnsprog. En tegnsprogstolk har nemlig assisteret ved regeringens pressemøder i forbindelse med coronavirussen, og det har givet pote: Ifølge en ny undersøgelse fra RokokoPolls kan over 70 procent af landets borgere nu tale tegnsprog på næsten flydende niveau.

“Jeg modtager videoer, hvor helt almindelige, ikke-døve danskere fortæller mig med hænder og mimik, at de er dødtrætte af ikke at kunne komme til frisøren,” fortæller tegnsprogstolk Helen Vad, der har hjulpet Mette Frederiksen, Søren Brostrøm og andre myndighedspersoner med at nå ud til døve danskere.

Spjættende hænder
En af dem, der har udnyttet de mange indendørs timer under pandemien til at lære sig tegnsprog, er Bjarne Nielsen, der er indehaver af en restaurant i Middelfart.

“Vi lukkede allerede i sidste uge, og siden da har jeg kigget på Mette og Helen for at finde ud af, hvad de siger,” fortæller han med spjættende hænder og opspilede øjne.

“Jeg er selvfølgelig ked af, at vi mister penge, til gengæld er det fedt at lære noget nyt,” fortsætter han og stikker tungen ud af munden.

Former hænder som pistol
Også Mette Frederiksens rådgiver, Martin Rossen, har fået noget ud af de mange pressemøder, fortæller han til RokokoPosten.

“Normalt plejer jeg at sende venlige påmindelser til journalister og forskere via sms’er, men med tegnsprog kan jeg formidle mit budskab på en måde, der ikke kan spores,” siger han, mens han former sine hænder til en pistol og tegner bogstaverne L, A, R, S, T, R, I, E og R.

Martin Rossen forsikrer dog om, at han ikke vil bruge sine nye evner på en måde, der skader demokratiet.

“Især i denne vanskelige tid, hvor mange frihedsrettigheder er midlertidigt suspenderet, er det vigtigt, at jeg holder mig i baggrunden og giver befolkningen lov til at lufte deres frustrationer, især gennem pressen,” siger rådgiveren og peger på RokokoPostens udsendte, hvorefter han bevæger tommelfingeren hen over halsen.