Billede: Folketinget, Christoffer Regild.

Coronavirussen har skabt noget så sjældent som politisk konsensus. Alle partier er nemlig enige om, at COVID-19 beviser, at netop deres samfundsindretning er den rigtige.

“Vores fællesskabsorienterede og solidariske samfund er vores bedste våben mod coronasmitten. Fællesskab og solidaritet skal også være svaret på de udfordringer, der vil møde os, når den aktuelle krise er ovre.”

Sådan skriver Enhedslistens Pelle Dragsted i Politiken; for den 44-årige socialist er der ingen tvivl: Fri og lige adgang til et offentligt sundhedssystem er det afgørende middel i kampen mod virussen.

LA: Skattelettelser er svaret
Ole Birk Olesen deler Dragsteds hovedpræmis, nemlig at corona viser, at netop han har ret. Liberal Alliances finansordfører fremhæver værdien af en velfungerende privat sektor i en krisetid. Det eneste, der ærgrer ham, er, at virksomhederne har måttet aflevere så mange penge til staten, at de er dårligt forberedte.

“Havde man sat selskabsskatten ned, ville virksomhederne havde haft flere penge at stå imod med.”

I Dansk Folkeparti ser man smittefaren som et godt eksempel på, hvorfor alt, hvad partiet har ment de sidste 30 år, har været det rigtige.

“Virussen kommer jo fra udlandet. Den er bragt hertil af folk, der har krydset den danske grænse, hvilket beviser, at globaliseringen var en fejl, og at det hele er islams skyld,” udtaler Kristian Thulesen Dahl.

Socialdemokratiet udvider statens beføjelser
Mens de fleste af Folketingets partier således kan samles i enighed om, at coronavirussen beviser, at deres ideologi er den rigtige, har Socialdemokratiet travlt med at indføre en række vidtgående tiltag, der går langt ud over statens normale rolle.

“Vi har drastisk udvidet regeringens beføjelser, grebet ind i økonomien og den enkelte danskers hverdag og gennemført trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter,” udtaler statsminister Mette Frederiksen og tilføjer:

“Nå ja, så er der også den der coronavirus. Den har vi også tænkt os at gøre noget ved.”