Foto: Steen Brogaard, Ft.dk

Luften er ren og CO2-udledningen minimal, nu hvor de fleste sidder hjemme, siger det tidligere Alternativet-medlem og foreslår derfor, at corona-nedlukningen først slutter i 2021.

Hovedparten af danskerne bryder sig ikke om den nedlukning af store dele af Danmark, som regeringen for nylig satte i gang. Skoler er lukket, arbejdspladser gået tabt, og mange brancher er i krise.

Men det er fordi, danskerne ser på situationen med de forkerte briller, mener Uffe Elbæk, der for nylig meldte sig ud af Alternativet og nu er en del af folketingsgruppen Frie Grønne Stemmer.

“Der er en meget negativ stemning omkring den her nedlukning, fordi man betragter den ud fra et vækstperspektiv, der handler om penge og forbrug,” siger folketingsmedlemmet, der modtager et årligt vederlag på 677.930 kroner samt et omkostningstillæg og kan se frem til en ministerpension, når han forlader politik.

Tilladelse til luksuriøse ferieøer
Uffe Elbæk påpeger, at Danmarks CO2-udledning er på et lavpunkt, fordi folk ikke kører bil, shopper, flyver eller spiser ude.

“Samtidig er luften renere end nogensinde før i nyere tid, og i centrum af København kan man høre fuglekvidder. Enhver kan sige sig selv, at det er godt for miljøet at droppe sådan noget som flyrejser,” siger Elbæk, der dog mener, at man bør give enkelte mennesker tilladelse til eksempelvis at flyve til luksuriøse ferieøer.

“Det kunne være et folketingsmedlem, der ikke kan få livet til at hænge sammen uden en tur til New Delhi eller Australien.”

Afslappende at sidde hjemme med børn
Nedlukningen er ikke kun god for vores miljø og klimaregnskab, fortsætter Elbæk, men også for den enkelte borgers mentale helbred.

“Tænk lige på, hvor afslappende det er at sidde hjemme og hygge med lidt arbejde, mens børnene laver lektier ved siden af,” siger han, hvis to sønner flyttede hjemmefra i forrige årtusinde.

Endelig mener Elbæk, at en forlænget nedlukning også vil være en fordel for folkesundheden.

“Regeringen taler om at flade kurven af indlagte coronasmittede ud ved at undgå store menneskemængder i et par uger. Hvorfor ikke gå hele vejen og undgå hinanden i hele 2020? Medmindre man selvfølgelig skal mødes med sin folketingsgruppe for at aftale, hvordan man skal bruge sin gruppestøtte.”