Foto: Thorvaldsens Museum, Public domain

Man bekæmper bedst de hærgende koppe-epidemier ved at lade hovedparten af rigets indbyggere blive smittet med sygdommen, så de ikke kan få den igen, mener den danske konge og stadslægen i København.

Igennem mange år har Danmarks rige været plaget af tilbagevendende epidemier af den frygtede sygdom kopper, som giver blæner over hele kroppen og fører til alt for tidlig død for mange af de ramte.

Men nu har stadslægen i København, Jeronimus Mølbak, i samarbejde med Hans Majestæt Christian 7. udviklet en banebrydende metode, der én gang for alle vil få sygdommen under kontrol.

Bekæmper sygdommen med sig selv
“Vi har observeret, at de mennesker, som én gang har fået kopper, ikke får dem igen. Enten fordi de dør, eller fordi de bliver immune. Vores plan er derfor at bekæmpe sygdommen med sygdommen selv, så alle de mennesker, som kan få sygdommen, skal have den. Det følger ganske logisk, for da alle risikerer at få sygdommen alligevel, er det viseste, man kan gøre, at sørge for, at folk får den på en så skånsom måde som muligt,” erklærede Jeronimus Mølbak fredag morgen ved et møde med landets skriverkarle.

Mølbak fortæller, at han har stærkt fagligt belæg for sin strategi.

“Jeg har via avanceret matematik og en kugleramme med mere end 40 rækker beregnet, at hvis blot 60 procent af rigets indbyggere får kopper, vil de resterende i landet næppe blive smittet. Og vupti, så er den potte ude.”

Sæt ikke lid til ko-serum
En repræsentant for hovedstadens tidninger spurgte ved mødet om, hvorvidt det ikke kunne være en mulighed at opspore og nedkæmpe sygdommen, indtil den engelske doktor Jenners såkaldte vaccine, der har vist lovende resultater, er færdig. Men det er ikke en farbar vej, mener Jeronimus Mølbak.

“Hør her, sygdommen er her, og rigtig mange af os kommer til at få den, så vi kan lige så godt vænne os til tanken. Selvfølgelig skal vi ikke sætte vores lid til en tilfældig britisk læges metode, der involverer et uprøvet serum fra køer, og som der endnu ikke forligger evidens for effektiviteten af.”