Billede: Wikipedia

Premierminister Anders Sandøe Ørsted varsler en række ændringer efter kolera-epidemien, men kritiseres fra flere sider for at ofre de politiske frihedsrettigheder og rigets velstand i kampen mod sygdommen. 

“Vi kommer til at skulle ændre den måde, vi lever på,” udtalte premierminister Ørsted på et pressemøde i søndags, hvor han lovede en forsigtig åbning af København, der i over en måned har været lukket på grund af kolera-epidemien.

Det bliver dog et andet Danmark, som vi kommer til at se på den anden side af krisen. Regeringen varsler nemlig en række vidtgående reformer såsom sanering af Københavns fæstning samt oprettelsen af et kvægmarked ved Vesterport.

Kloakering vil man dog ikke iværksætte, da det ifølge sundhedsmyndighederne ikke har nogen effekt i Danmark og kun bidrager til falsk tryghedsfornemmelse.

Kuren må ikke blive værre end problemet
I avisen Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende kritiseres regeringen fra flere sider for at overreagere, blandt andet af forhenværende premierminister Christian Albrecht Bluhme:

“Jeg har for længst passeret det punkt i mit liv, hvor jeg har brug for at bestå popularitetsmålingerne. Derfor tør jeg godt rejse spørgsmålet: Hvad er egentlig strategien for at bringe Danmark gennem kolera-krisen?” skriver den forhenværende statsminister og tilføjer:

“Kuren må ikke blive værre end problemet.”

Har altid tømt natpotter i rendestenen
Jonathan Herby fra Cemas (Center for malthusianske studier, red.) frygter også, at regeringens koleraindsats har en høj pris.

“Vi har altid tømt vores potter i rendestenen foran vores hus. Det er en nem og billig måde at komme af med sit affald på. Hvis vi skal bruge penge på at fragte lort til Amager, er der måske ikke råd til igler eller kokain i børnemedicin,” udtaler Herby, der også ser kritisk på regeringens indskrænkninger af frihedsrettighederne, herunder forsamlingsfriheden.

“Hvad er meningen med at give os en grundlov, når man alligevel bare kan tage det hele fra os igen, når det passer regeringen?”