Foto: Krakenimages.com

Hun ejer ikke hjertets dannelse, siger de om et femte medlem, der er årsag til udmeldingen, og som er kendt for kontroversielle udtalelser om plantesække.

“Plantesækkene er en terrorbevægelse, og tiden er inde til at begynde at retsforfølge plantesæk-aktivister efter terrorparagraffen … Plantesækken kvæler plantens frie udfoldelse og ønsker at trumfe en bestemt ideologi igennem. Man skal være blind, hvis man ikke kan se, at det her er en del af noget større, der har totalitære træk. Jeg siger ikke, man er nazist, hvis man bruger plantesække, men man følger i hvert fald en ideologi, som blandt andre Adolf Hitler var fortaler for. Så siger jeg ikke mere.”

Sådan skrev Ulla Nissen Jensen sidste år i et debatindlæg i magasinet Drivhuseffekten, hvor hun i skarpe vendinger kritiserer de mennesker, der foretrækker at bruge plantesække, når de skal dyrke tomater i drivhuset. Det har fået konsekvenser.

Vanskeligt med fællesskab
Fire medlemmer af Det Danske Akademi for Drivhus-Entusiaster – som Ulla Nissen Jensen har været med i siden 2004 – ønsker at forlade den højt estimerede institution, fordi de ikke vil associeres med hende.

“Ulla må bruge sin ytringsfrihed lige så tosset, hun vil. Men vi sidder sammen med hende i en institution – et drivhusfællesskab – med et fundatsbestemt formål, som vi skal forsøge at opfylde på bedste vis. Det er yderst vanskeligt,” siger en af de fire, Gert Ohre Knudsen, der var med til at indlemme Ulla Nissen Jensen i organisationen.

Han henviser til akademiets månedlige drivhusmøder og uddelingen af en række priser, heriblandt Det Gyldne Glasloft, der gives hvert syvende år til ejeren af et særlig flot drivhus.

Glasloft til Amanda
Ifølge Gert Ohre Knudsen har Ulla Nissen Jensen brugt de månedlige møder til at fornærme de medlemmer, der anvender plantesække, og agiteret for, at Det Gyldne Glasloft i 2023 bør gives til amatør-drivhusentusiast Amanda Ellebæk.

“Jeg er rigtig glad for Amanda, men alle ved, at Ulla kun vil give hende prisen, fordi Amanda aldrig har brugt plantesække, ikke fordi hun hører til blandt drivhus-eliten. Det er meget, meget beklageligt,” siger han.

Vil det sige, at man ikke må være medlem af akademiet, hvis man ikke deler dine holdninger til plantesække?

“Man kan kun indvælge mennesker, der er i besiddelse af det, man i gamle dage kaldte ‘hjertets dannelse’.”