Foto: mast3r, Bigstock

Menneskene driver rovdrift på naturen ved at anlægge veje til store hestevogne, lyder det fra forfatter Johannes Buel som reaktion på et koppeudbrud.

For kun to måneder siden var de fleste danskere overbevist om, at de få tilfælde af kopper, man havde fundet hos hovedstadens rejsende skrivere, ville blive taget i opløbet. Men isolationen af de syge slog fejl, og nu hærger kopper hele landet.

“Det er naturens hævn, fordi vi fløj for tæt på solen,” mener forfatter Johannes Buel, der for nylig skrev pamfletten “Moder Jord slår igen, når vi udtrætter Hende med vores evindelige fremfærd”. Her argumenterer Buel for, at mennesket i alt for lang tid har drevet rovdrift på naturen, især via hestevogne.

“Når man rækker mennesket en lillefinger, tager det hele hånden. Vi kunne ikke nøjes med at give hestevogne til de kongelige og adelige, også bønderne og de handlende skulle have. Veje skulle anlægges, så vi alle kunne komme rundt og derved trampe på jorden. Men nu slår jorden igen.”

Rimeligt med bylder
Johannes Buel har tidligere påpeget, hvordan landbrug og rejser, især til fremmede lande i det sydlige Europa, udpiner naturen.

“Men mennesket ville have mere mad, end det har behov for. Vi ville rejse ud og opleve Peterskirken i stedet for at læse om den. Så er det kun rimeligt, at naturen svarer igen ved at give selv små børn væskende bylder og risiko for blindhed og død,” siger forfatteren, der selv har været på flere rejser til Italien, Tyskland og Frankrig.

Alle burde tage i sommerhus
“Men vi rejste ad små veje og var kun to personer per hestevogn. Billigt var det ikke, men det offer bringer jeg gerne for at formilde Moder Natur. Fremover vil jeg dog slet ikke rejse udenlands, men kun opholde mig i mit sommerhus i Skagen. Sådan burde alle gøre; så kan man også fordybe sig i litteratur i stedet for at æde sig fed.”

Den kontroversielle teori om, at små organismer kan være skyld i, at folk får kopper, giver Johannes Buel ikke meget for.

“Vås. Det er hestevognenes skyld.”