Foto: lubomira08, Bigstock

Foto: lubomira08, Bigstock

Skotske biologer mener, at coronakrisen har givet det sagnomspundne søuhyre den fornødne ro fra sensationsjægere til at vende tilbage til sit hjemsted i søen Loch Ness.

Overalt ser man eksempler på, at vilde dyr trives med menneskers tilbagetrækning på grund af coronakrisen. I Skotland har det givet gunstige vilkår for flere truede arter som kongeørne, øresvin og liverollespillere, og i sidste uge vendte en helt særlig indbygger tilbage fra sit ukendte skjulested.

Der er tale om det sagnomspundne Loch Ness-uhyre, som den seneste uge er blevet spottet adskillige gange af et hold skotske biologer, der har overvåget dyrelivet i og omkring Loch Ness.

“Vi kan ikke få armene ned af begejstring. Nessie er endelig tilbage, og hun er ikke alene,” jubler forskningschef Iona MacFarlane fra University of Edinburgh.

Hun og hendes kolleger er i gang med et forskningsprojekt, der undersøger følgevirkningerne af menneskets tilbagetrækning fra områderne omkring Loch Ness-søen.

Ikke utænkeligt med Loch Ness-babyer
Sent om natten mellem onsdag og torsdag gjorde forskerne den sensationelle opdagelse. Ved 3.15-tiden blev de vækket af en lyd fra søen, som viste sig at stamme fra et gigantisk dyr, som plaskede rundt i kåd leg.

“Det var et betagende syn. Vi var ikke i tvivl om, at det var Nessie, der var vendt tilbage – indtil et lignende eksemplar få minutter senere dukkede op til overfladen,” siger Iona MacFarlane, der fortæller, at forskernes teori er, at de to mytiske dyr var i gang med en parringsleg.

“At Loch Ness-uhyret er vendt tilbage er i sig selv en sensation, så at to eksemplarer muligvis er i færd med at lave Loch Ness-babyer, er slet ikke til at rumme,” siger hun.

Håb om enhjørninger
Forskerne er enige om, at Loch Ness-uhyrernes tilbagevenden skyldes, at området omkring søen i mere end en måned ikke har været overrendt af sensationsjægere, der håber at få et gnidret billede af Nessie med hjem.

“Desværre forstår de ikke at vise hensyn til naturen og områdets sjældne og ofte meget sky dyrearter,” siger hun.

Coronakrisen har sendt sensationsjægerne hjem, hvilket biologernes opdagelse bekræfter. Nu håber de, at også andre sagnomspundne dyr, som man længe har troet var uddøde, vil vende tilbage.

“Det gælder især vores nationaldyr, enhjørningen. Vi har endnu ikke set nogle, men opdagelsen af hele to Loch Ness-uhyrer giver os forstærket håb om, at vi atter kan få fritlevende enhjørninger til at løbe rundt i den skotske natur,” slutter hun.