Foto: Lars Schmidt, Bigstock

Upassende berøringer og seksualiserede tilråb er OK, så længe man husker håndspritten, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

De små børn er tilbage i skole og institution, frisører og negleklinikker holder åbent igen, og måske kan restauranter snart genoptage udeserveringen. Danmark åbner langsomt, og en af dem, der nyder godt af det, er filmproducent Peter Aalbæk Jensen.

“Jeg har fået lov til at klaske eleverne i numsen igen eller stikke en mikrofon op under deres nederdel. Det er superfedt,” siger den 64-årige, der i 2017 blev ramt af MeToo-bølgen. Dengang fik han forbud mod at krænke medarbejderne, hvilket kun blev understreget af coronakrisen.

Nytter ikke at trickhoste
“Jeg følte mig meget ensom og isoleret, fordi jeg altid skulle holde afstand og derfor ikke engang kunne kigge ned i kvindernes kavalergang. Mit trick med at hoste højlydt for at aflede en kvindes opmærksomhed, mens jeg tog hende på røven, fungerede pludselig heller ikke.”

Derfor blev Aalbæk Jensen begejstret, da Søren Brostrøm på et pressemøde for nylig bekendtgjorde, at upassende berøringer og seksualiserede tilråb atter er OK.

“Grams er godt. Grams er sundt. Sundhedsstyrelsen går ind for grams. Vi er gramsende væsner, og selvfølgelig skal man også kunne gramse som ældre, gift filmproducent,” lød det fra direktøren for Sundhedsstyrelsen, der dog tilføjede, at man skal huske håndspritten før og efter den uønskede berøring.

Den grønne gramsekurve
“Håndhygiejne er afgørende, hvis gramseriet ikke skal føre til, at vores sygehuse bliver overbelastede. Vi skal holde os på den grønne gramsekurve.”

Peter Aalbæk Jensen henvendte sig efterfølgende til Sundhedsstyrelsen og fik bekræftet, at det også er i orden at stikke en mikrofon op under en elevs nederdel og eksempelvis sige “Hør, fissen snakker!”

“Coronavirus spreder sig via dråber og håndtryk, ikke bøvede kommentarer eller nedladende opførsel. En person som Peter Aalbæk kan nemt ende i depression og selvskade, hvis han ikke får lov til at gramse på yngre ansatte, og det er lige så slemt som at få nedsat lungefuktion på grund af corona,” siger Søren Brostrøm.