Foto: Bigstock, HughStoneIan

Massiv håndvask i institutioner giver børn problemer med tør hud og eksem. Men det skal de glæde sig over, for det forbereder dem på en ungdomspolitisk karriere, siger ungdomspolitisk forening.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det gælder også coronapandemien, lyder det fra Røskva Tjalfesen, forperson i FUP, Foreningen for Ungdomspolitikere. Hun henviser til den afledte effekt af hyppig håndvask i landets børnehaver på børnenes mulige fremtid i politik.

Røskva Tjalfesen hæfter sig ved, at hygiejnereglerne i institutionerne har givet mange børn problemer med tør hud og håndeksem. 15-20 procent af alle børn har desuden sart hud, mens turene til håndvasken for nogle kan betyde, at håndeksemen udvikler sig til en kronisk lidelse.

“Situationen har derfor fået karakter af et udskilningsløb. Et godt ét, hvis jeg må sige det,” konkluderer forpersonen.

“Børnene kan nemlig allerede nu se, om de har en fremtid i politik, hvor evnen til hyppig håndvask og til at leve med den fysiske og sjælelige smerte, som den kan medføre, er utrolig vigtig.”

Ingen falske forhåbninger 
“Børn skal helst ikke vokse op med falske forhåbninger, og hvis du som lille ikke kan tåle at stå ved håndvasken flere gange om dagen, ja, så ved du, at du ikke skal stile efter en fremtid som ungdoms-, kommunal- eller folketingspolitiker,” tilføjer Røskva Tjalfesen.

FUP’s budskaber understreges af delresultater fra en basisepidemiologisk undersøgelse foretaget af Folketingets Psykologiske Ambulatorium, FOPAR, blandt et repræsentativt udsnit af Folketingets medlemmer.

Megen smerte kunne undgås
“Megen sjælelig smerte kunne være undgået, hvis de berørte politikere allerede fra barnsben havde vidst, at de hyppige besøg ved håndvasken og dermed den politiske gerning ikke ville bekomme dem vel,”  fortæller FOPAR’s chefpsykolog, Sofie Touborg, og fortsætter:

”Selvom vi med Sundhedsstyrelsens hjælp har opsat instrukser om anvendelse af diverse cremer og skånsomme sæber ved alle håndvaske på Christiansborg, har vi fundet klar kausalitet mellem længden af aktivperioden i Folketinget og forekomst af kronisk håndeksem forårsaget af meget voldsom håndvask, der som regel har fundet sted længe inden coronakrisen.”