Foto: mizina, Bigstock

Et nyt borgerforslag om at forenkle beregning af cirklers omkreds ved at reducere pi til 3 møder politisk modstand. Liberal Alliance kræver i stedet pi beskåret med to procent om året, mens Enhedslisten finder det diskriminerende, at nogle tal er større end andre.

Reducer værdien af den matematiske konstant pi til 3 og gør derved cirkelberegning nemmere og rørproduktion mindre ressourcekrævende. Sådan lyder et borgerforslag, der har fået over 50.000 stillere, hvilket betyder, at det vil komme til afstemning i folketingssalen.

Men både blandt politikere og i befolkningen har forslaget affødt voldsom debat.

DF: Vigtigt med dansk værdi af pi
“Pi er i dag er urimelig højt, og eftersom konstanten primært anvendes af offentligt ansatte med lange videregående uddannelser, vil det kun være rimeligt, at den bliver beskåret løbende med to procent om året,” lyder det fra Liberal Alliances matematikordfører, Ole Birk Olesen.

I Dansk Folkeparti er man overvejende positiv over for forslaget, da man mener, det er vigtigt, at pi får en unikt dansk værdi, forklarer gruppeformand Peter Skaarup.

“Cirkler er en integreret og tusindårig del af den danske kulturarv, og derfor er det passende, at vi indfører en værdi, der sikrer, at fremtidens cirkler er unikt danske.”

Morten Østergaard fra De Radikale er dog mere skeptisk over for at gå dansk enegang.

“Så skal vi så til at rette pi, hver gang vi krydser grænsen? Kunne vi i det mindste ikke få en fælles værdi i EU?”

Enhedslisten vil knuse tallenes hierarki
Også i Enhedslisten er man i fuld gang med at debattere den fremtidige værdi af pi, men her går man knap så meget op i tallets værdi.

“I sidste ende er matematik en social konstruktion, og derfor ønsker vi at knuse tallenes hierarki og skabe en matematik, hvor alle tal er lige gode, og hvor ingen tal skal være mindre værd end andre. Alle tal skal i sidste ende kunne være en matematisk konstant.”

Også på sociale medier bliver den mulige ændring endevendt. I gruppen “For eller imod pi på 3” skriver en bruger blandt andet “Luk røven, I pisse numerologer”, mens en anden indvender, at “her på Frederiksberg skal der ikke laves om på pi”.

Endelig skriver Hella Joof i en klumme i Berlingske, at det er synd, hvis det hele bliver så rationelt, da hun godt kan lide, at pi har lidt personlighed og stikker en smule ud.