Foto: cgdeaw, Bigstock

Foto: cgdeaw, Bigstock

Dels gavner det miljøet, dels får danskerne ikke tid til at lave andet end at sortere affald. To fluer med ét smæk, mener en tilfreds miljøminister, der glæder sig til at overvåge befolkningens sorteringsaktivitet.

Brunt papir, hvidt papir, farvet papir – mat, farvet papir – blankt, avispapir samt avispapir, der har været anvendt til indpakning af fisk.

Det er blot nogle af de kategorier, som danskerne fremover skal sortere deres affald i, hvis det står til miljøminister Lea Wermelin (S). Hun har fremsat et forslag, som skal gøre affaldssorteringen mere effektiv og tidskrævende.

Takeaway-emballage er en anden af de i alt 76 overkategorier, der brydes op i sammenlagt 413 kategorier. Her sorteres blandt andet som takeaway – kinesisk, takeaway – kinesisk, men ejet af japanere, takeaway – hipster og slowfood samt takeaway – pizzeria med og uden grill/kebab.

“Filosofien bag systemet er, at borgerne skal bruge al deres tid på det. På den måde sikrer vi, at de ikke laver alt muligt, som belaster klimaet,” siger hun.

Småbitte adfærdsændringer
Selvom det lyder omstændeligt, er Lea Wermelin sikker på, at danskerne lynhurtigt vil vænne sig til den nye måde at sortere affald på.

“Det kræver kun nogle småbitte adfærdsændringer. I stedet for at spille spil eller se fjernsyn kan familien samles om at sortere affald. Og i stedet for at tage i fitnesscenter eller ud at shoppe skal man nu til at gå hen til sorteringscentralerne, som selvfølgelig kommer til at fylde meget i bybilledet fremover, eftersom der skal sorteres i så mange beholdere,” siger hun og tilføjer:

“I stedet for at nationen har mange forskellige fritidsinteresser, samler vi dem om én enkelt. På den måde får vi også genskabt den fællesskabsfølelse, vi mistede, da der kom flere tv-kanaler, så folk ikke længere så det samme. Når ingen laver andet end at sortere affald, har alle en fælles referenceramme.”

Indberetning via borger.dk
For at bevare kontrollen over det omfattende affaldssystem skal hver husstand dagligt veje sit affald samt registrere den tid, der er brugt på at sortere. Oplysningerne skal registreres på borger.dk.

“Danskerne kender borger.dk og er vant til at logge på med NemID, så det bliver ikke noget problem,” vurderer hun og understreger, at den løbende kontrol er vigtig for at sikre kvaliteten i affaldssorteringen.

“Vi er nødt til at kunne dokumentere, at alt er korrekt udført, før vi sender affaldet ud af landet, så det kan blive blandet sammen og ende på en strand i Indien,” slutter hun.