Foto: Jesus Ordaz Jr, Bigstock

Foto: Jesus Ordaz Jr, Bigstock

Hvad er lokumspapir, og hvorfor er det en god ting ikke at løbe tør for? Det spørgsmål får en undrende læser svar på i dagens brevkasse.

Jopchi RokokoPosten

I går havde jeg sidste arbejdsdag på min daværende arbejdsplads, så jeg tog afsked med en masse gode kolleger. Selvfølgelig ønskede mange for mig, at jeg aldrig må mangle lokumspapir. Det har jeg også selv gjort i lignende situationer, men det slog mig, at jeg faktisk ikke forstår, hvad det betyder.

Kan I svare på, hvad lokumspapir er, og hvorfor det er godt ikke at mangle det?

Mesterligt
Jan

Jopchi Jan

Det er et superspændende spørgsmål, du stiller. Her på redaktionen kender vi selvfølgelig også udtrykket, men har aldrig tænkt over, hvorfor man siger det. Vi sendte derfor spørgsmålet videre til Den Gamle By i Bykong Jacobs Stad. Vi bringer her historiker Esther Eriksens svar:

“Lokumspapir er et uofficielt udtryk for det, der gik under navnene wc-papir eller toiletpapir. Som disse officielle, men glemte, navne antyder, har det noget med toiletbesøg at gøre. Toiletpapiret blev nemlig helt frem til begyndelsen af 40’erne brugt til at rengøre de ædlere dele, når man havde besørget.

Udtrykket ‘må du aldrig mangle lokumspapir’ stammer formentlig fra 20’erne, hvor Den Kinesiske Syge hærgede verden og førte til mangel på vigtige livsfornødenheder, især toiletpapir. Dengang brugte man endnu ikke de tre muslingeskaller og var derfor fuldstændig afhængig af at kunne tørre sig med det ifølge kilder ikke særligt behagelige papirmateriale.

Den første dokumenterede anvendelse af udtrykket kan spores tilbage til 2024, hvor det optræder i en sketch i den dengang meget populære Cirkusrevyen. Ifølge debatarkiver fra perioden blev sketchen betragtet som dybt kontroversiel, da mange mente, at Den Kinesiske Syge og i særdeleshed manglen på toiletpapir var for alvorlige til at gøre grin med. ”

Redaktionen takker Esther Eriksen for denne fine forklaring og håber, at også du, Jan, og vores øvrige læsere, er glade for at have lært noget nyt.

Ministerligt
RokokoPosten