Foto: horkins, Bigstock

Foto: horkins, Bigstock

Hvis danskerne holder afstand og spritter hænder hele weekenden, vil Mette Frederiksen overveje at genåbne sommeren i næste uge.

Sommervejret først på ugen har fået danskerne til at stimle sammen som sild i en tønde, stik imod myndighedernes anbefalinger. Derfor meddelte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde torsdag aften, at regeringen uden varsel har lukket ned for sommervejret, og sådan bliver det, til folk har lært at høre efter.

“Når jeg siger, at det fortsat er meget vigtigt at holde mindst én meters afstand, betyder det ikke, at man skal stimle sammen på havnepromenader og i parker, bare fordi solen skinner. Jeg troede, at det var let at forstå, men jeg tog åbenbart fejl. Så nu tager vi lige en timeout fra sommervejret, så alle får god tid til at tænke over, hvad ‘mindst én meters afstand betyder’,” lød det blandt andet på pressemødet.

Regnvejr som straf for ikke at spritte af
Pressemødet bød desuden på løftede pegefingre til de danskere, der ikke afspritter deres hænder, før de køber ind. Det fremgik, at statsministeren personligt har observeret adskillige tilfælde, hvor folk er gået ind i et supermarked uden at rengøre hænderne:

“Hvis det kun var, at folk forsømmer at holde afstand, kunne vi have nøjedes med at sænke temperaturen nogle grader. Men det må og skal have konsekvenser, at man nægter at bruge håndsprit. Derfor har vi i regeringen besluttet, at der i weekenden skal falde en masse regn – også med lyn og torden i visse dele af landet. Så kan I lære det!”

Måske kun denne weekend
Den noget hårde linje bakkes op af både Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm. Fra sidstnævnte lyder det dog, at nedlukningen af sommervejret er en helt igennem politisk beslutning, og at han bakker op som samfundsborger, men ikke nødvendigvis som fagperson.

“Der er ikke evidens for, at en uges nedlukning af sommervejret vil have en langvarig positiv effekt på danskernes adfærd, men man kan sagtens argumentere for, at det er en god og tiltrængt sanktion, for der er godt nok mange, der glemmer at tænke sig om, når solen skinner,” siger han.

Mette Frederiksen lover, at hvis danskerne skammer sig og fremover gør, hvad der bliver sagt, vil hun genåbne sommeren engang i næste uge.