Foto: Radikale Venstres sekretariat

Den skadelige R-værdi, som socialdemokrater bruger til at måle Det Radikale Venstres indflydelse, skal holdes så lav som mulig, mener politisk ordfører Jesper Petersen (S). 

“Det er meget, meget vigtigt, at vi ikke tror, at faren er overstået.”

Socialdemokratiets politiske ordfører ser alvorlig ud, mens han udtaler ordene langsomt og med ekstra tryk på stavelserne.

“Det er nemt at blive lullet ind i en følelse af falsk tryghed, fordi vi indtil videre har klaret os relativt godt igennem krisen. Men hvis danskerne ikke opretholder deres beredskab, risikerer vi et katastrofalt tilbagefald.”

Konstant høj R-værdi i forrige århundrede
I Socialdemokratiet bruger man den såkaldte R-værdi til at måle Det Radikale Venstres skadelige indflydelse. Er R-værdien under 1, betyder det, at den radikale indflydelse mindskes, mens den omvendt forøges, når R-værdien kommer over 1.

“Vi benytter os af en inddæmningsstrategi inspireret af The hammer and the dance, hvor det først handler om at banke den radikale indflydelse så langt ned som muligt og derefter forsøge at begrænse spredningen,” udtaler Jesper Petersen.

R-værdien er gået op og ned gennem danmarkshistorien. I det meste af forrige århundrede lå den på et konstant højt niveau. Siden 2001 har R-værdien imidlertid ligget på et uhørt lavt niveau undtagen i årene 2011-2015, da den ramte sin hidtidige danmarksrekord.

Det er den situation, som Socialdemokratiet for alt i verden ikke ønsker at komme tilbage til. Dengang førte R-værdien til en markant svækkelse af S, mens støttepartiet SF i flere måneder svævede mellem liv og død.

Coronasmitten er mere uskadelig
Da RokokoPosten spørger Jesper Petersen, hvordan Socialdemokratiet forholder sig til den anden R-værdi, der måler coronasmitte, virker han et sekund uforstående, før han lyser op i et smil.

“Nårh, dén R-værdi. Den har vi længe haft styr på. Det skal du slet ikke bekymre dig om. Den er nærmest uskadelig.”