Foto: Steen Brogaard, Ft.dk

Fremover skal alting være dejligt, inklusive corona og politivold, lyder det fra Alternativets tidligere leder, der allerede har modtaget et millionbeløb i støtte.

Vi mener alt, der er dejligt at mene. Så klar er beskeden fra Uffe Elbæk, der i marts forlod Alternativet og nu – efter en tid som medlem af kontorfællesskabet Frie Grønne Stemmer – har dannet Dejlighedspartiet.

“Dansk politik har i alt for lang tid lidt under, at for mange ting er trælse. Trælse, dumme, ubehagelige og bare virkelig bøvlede at have med at gøre. Hvorfor ikke satse på dejlighed?” spørger Elbæk, hvis parti tæller fire grundlæggere: ham selv, hans nabo (“rigtig sød dame,” lyder Elbæks beskrivelse), naboens mor på 88 og en plantebaseret smøreost.

Politik efter Uffes drømme
Dejlighedspartiet ønsker ikke at gøre tingene på den traditionelle måde med partiprogrammer og ideologi, men vil udarbejde politik på baggrund af ting, som Uffe Elbæk har drømt.

“I morges drømte jeg eksempelvis, at jeg kunne flyve, hvilket var superskønt. Det fik mig til at tænke på, at flyrejser godt kan være trælse, især med coronaen. Hvorfor ikke gøre dem CO2-neutrale, virusfrie og glædesfyldte? Og hvorfor ikke give alle racistiske og voldsparate politifolk i USA en gratis flyvetur til Hawaii? Medmindre de bor der i forvejen; så kan de komme til Tisvilde,” siger den 65-årige politiker, der allerede har indsamlet et større millionbeløb i støtte.

“Vi mødtes alle fire medlemmer hjemme hos mig og skrev en række ansøgninger til fonde og offentlige puljer, hvilket jeg altid har været god til. Før vi fik set os om, lå der over ti millioner på partikontoen – ud over partistøtten, selvfølgelig,” fortsætter Elbæk, der dog allerede har måttet sige farvel til et partimedlem, nemlig smøreosten.

“Ja, vi spiste den altså, og den smagte dejligt. På den måde kan man sige, at osten var den bedste af os alle til at opfylde partiets mål.”

Opstiller kæledyr
Dejlighedspartiet regner med at stille op til næste folketingsvalg, men med en lidt usædvanlig fremgangsmåde.

“Enhver har lov til at opstille sit kæledyr som kandidat, og hvis et medlem kommer i Folketinget, skal alle de andre også med. Alt andet ville være ekskluderende og hadefuldt, og vores politik skal jo være dejlig,” slutter Uffe Elbæk.