Foto: kovop, Bigstock

En demonstration i Stockholm anført af bevægelsen Old Lives Matter er blevet aflyst på grund af for få tilmeldinger og den 79-årige arrangørs død efter kort tids sygdom.

“Man må godt nok sige, at vi har været svært forfulgt af ulykker.”

Ordene kommer fra Bosse Johansson, der på søndag skulle have deltaget i en demonstration arrangeret af den svenske bevægelse Old Lives Matter, som blev stiftet i slutningen af maj i Stockholm.

Bevægelsen vil sætte fokus på ældre menneskers rettigheder, og man håbede, at demonstrationen på Sergels Torg i det centrale Stockholm kunne tiltrække opmærksomhed fra medier og befolkning. Men sådan gik det ikke.

Stifter gik desværre bort
“Stifteren af Old Lives Matter, Axel Gustafsson, var en ildsjæl og stor drivkraft i organiseringen af demonstrationen og vores forening i det hele taget, men desværre gik han bort for et par dage siden,” siger Bosse Johansson og fortsætter:

“Axel fik noget hoste og feber, og så gik det ellers hurtigt ned ad bakke, indtil han kom på hospitalet. Han ringede fra en intensivafdeling forleden, hvor han fortalte, at der var ret travlt, vist på grund af et større indkøb af respiratorer fra Kina, men at han håbede at blive frisk snart. Sådan gik det desværre ikke.”

Meget få tilmeldinger
Old Lives Matter har desuden haft svært ved at få ældre svenskere til at møde op til demonstrationen.

“Vi har sendt breve ud til en masse mennesker over 75, men en del svarer, at de ikke har lyst til at komme ud i det offentlige rum, mens en masse andre ikke er vendt tilbage,” siger Bosse Johansson og tilføjer, at der kan være andre grunde til, at det er svært at finde deltagere.

“Jeg har talt med ansatte i ældreplejen, og de fortæller, at der faktisk ikke er så mange ældre på plejehjemmene for tiden. Forbløffende mange boliger og værelser står tomme. Så måske er der bare tale om, at de ældre i dag simpelthen er friskere end tidligere, ikke identificerer sig som gamle og derfor ikke er interesserede i at organisere sig i kampen for ældres rettigheder,” siger han og afslutter:

“Heller ikke blandt de unge eller midaldrende ser der ud til at være så stor interesse for sagen, desværre.”