Foto: olly2, Bigstock

Foto: olly2, Bigstock

Venner og bekendte, der læste Arne Madsens debatindlæg, er taknemmelige over, at han huskede at advare om, at teksten kunne være ironisk.

Det er god stil at advare folk, før man udsætter dem for ironi. Derfor sørger 62-årige gymnasielærer Arne Madsen for altid at skrive “ironi kan forekomme”, når han poster et opslag på Facebook. Ellers er der stor risiko for at blive misforstået, mener Arne Madsen.

Det samme gør Arne Madsens Facebook-venner. Hans kollega, 57-årige Annette Lund, fortæller, at hun er dybt taknemmelig over Arnes advarsler, som for hende betyder, at hun læser hans opslag med de rigtige briller på.

“Der er utrolig mange faldgruber i skriftsproget. Man mangler den information, man får, når man taler med folk. Jeg var fx helt perpleks, da Arne skrev, at han gerne ville rose Københavns bilister for at gøre deres for at holde Danmarks gennemsnitslevealder nede. Så jeg er utrolig taknemmelig over, at han afsluttede indlægget med ordene ‘ironi kan forekomme’,” siger hun.

Heldigvis ikke en kold skid
Frederik Sørensen, der er gift med Arnes kusine, er ligeledes lettet og taknemmelig. Han var lige ved at tro, at Arne Madsen var en kold skid.

“Jeg kunne slet ikke forstå, hvad jeg læste, for hvordan kan et menneske dog mene, at det er godt, at bilister udsætter andre mennesker for livsfare? Jeg har kun mødt Arne ganske få gange, men han virker som sådan en sympatisk mand, og jeg var bange for, at jeg måske havde taget helt fejl af ham,” siger han og tilføjer:

“Faktisk var jeg lige ved at få kaffen galt i halsen, så jeg skrev i en kommentar, at jeg var lige ved at få kaffen galt i halsen – og så lavede jeg sådan en emoji, som griner, så han forstod, at jeg ikke var vred på ham.”

Signalerer overskud
Ifølge kommunikationsekspert Lotte Wendelboe signalerer brug af advarsler om, at ironi kan forekomme, overskud. Det viser nemlig, at skribenten er bevidst om sine egne sproglige virkemidler.

“Det vil højne et menneskes kulturelle kapital, hvilket især kan være værdifuldt for en gymnasielærer som Arne. I hans branche er den form for selvbevidsthed en force,” siger hun.

Det kan Arne Madsen fuldt og helt skrive under på:

“Jeg gør det kun for at vinde agtelse. Advarsel: Ironi kan forekomme!”