Foto: Alexander62, Bigstock

Foto: Alexander62, Bigstock

Det er nedværdigende over for teologer, at man kalder den almindelige stinksvamp for præstepik. Det mener Præsteforeningen, der kræver, at naturorganisationer- og vejledere tager ansvar for at udrydde myten om, at præsters kønsorganer lugter dårligere end andres.

For det fleste er det børnelærdom, at den almindelige stinksvamp, Phallus impudicus, også kaldes præstepik. Det er imidlertid ikke noget argument for fortsat at bruge det ord, mener Præsteforeningen, der repræsenterer folkekirkens præster og andre teologer.

“Ordet præstepik er klart nedsættende. Som præst føler man sig mindreværdig, fordi man kommer til at føle, at andre synes, ens penis lugter grimt. For slet ikke at tale om kvindelige præster, som kan føle sig endnu mere forkerte, fordi de ikke har en penis,” siger Klaus Bennedsen, der er tillidsrepræsentant for en større gruppe københavnske folkekirkepræster.

Præsters kønsorganer er ikke sjove
Ifølge Præsteforeningen findes der en nem løsning på problemet:

“Folk skal lade være med at kalde den almindelige stinksvamp for præstepik. Her hviler der et stort ansvar på naturvejledere, biologilærere og naturorganisationer, som fremover bør afholde sig fra at lære folk, at svampen hedder sådan i folkemunde. Det gør den jo kun, fordi nye generationer lærer, at det er okay at bruge det,” siger Klaus Bennedsen og fortsætter:

“Jeg kan selv huske, at min biologilærer fortalte klassen om præstepikken, og hvordan der efterfølgende blev grinet. Men præsters kønsorganer er ikke sjove, og man skal ikke lære børn, at de er.”

Visse ting bør gå i glemmebogen
Sprogforsker Ulrikka Magnussen bakker op om Præsteforeningen. Hun mener, at man af og til må gøre en aktiv indsats for at udrydde ord fra ordforrådet.

“Ganske vist er det vigtigt at kende sin kulturs historie, men visse ting bør gå i glemmebogen, og derfor bakker jeg op om, at man påbyder, at alt trykt materiale, der nævner ordet præstepik, skal opdateres, så dette gammeldags og nedsættende begreb ikke længere findes. Desuden skal alle, der i dag kender ordet, selvfølgelig holde op med at bruge det og slet ikke lære deres børn det,” siger hun og slutter:

“Det er på tide at få aflivet myten om, at præsters kønsorganer lugter dårligere end alle andres.”