Foto: Public domain, Wikipedia

Foto: Public domain, Wikipedia

Der er hverken brun eller hvid i regnbuer, og derfor er regnbue-isen med til at opretholde hvidt overherredømme, mener aktivist og krænkelsesforsker.

Jordbær-, vanilje- og chokoladeis samlet i én bøtte – du kender helt sikkert navnet på den is. Men flere aktivister ønsker nu at give regnbue-isen et nyt navn.

“Altså, jeg ved slet ikke, hvor jeg skal starte. Der er næsten ikke trigger warnings (advarsel om sprogbrug, der kan være sårende eller aktivere traumer, red.) nok til at beskrive, hvad der er galt med regnbue-is,” lyder det således fra Maja Lorenz-Kjøller, aktivist og ph.d.-studerende på Institut for Tværkulturelle Krænkelsesstudier på Syddansk Universitetscenter.

Tænk på syditalienske separatister
Hun mener, at regnbue-isen er med til at marginalisere udsatte grupper og opretholder hvidt overherredømme. 

“For det første indgår farverne i regnbue-is overhovedet ikke i regnbue-flaget, som bruges af LGBT-miljøet. Okay, rød gør. Og brun i nogle konfigurationer. Men aldrig hvid, som symboliserer det heteronormative patriarkat. Og slet ikke i midten, så farven opfattes som ‘normalen’ og dominerer de to andre farver. Og det oprindelige navn, Napoli-is. Hvad med de syditalienske separatister, der ikke identificerer sig med trikolore-flaget, som symboliserer Italiens samling i 1861?”

Is-industri for at gøre folk kede af det
Debatten om regnbue-is kommer i kølvandet på, at det amerikanske isfirma Dreyer’s Grand Ice Cream har ændret navnet på isen Eskimo Pie, som amerikanerne har kunnet nyde siden 1920. Noget, som flere danske ismejerier har fulgt op på, hvad angår Kæmpe Eskimo – dog ikke Premier Is.

Premier Is forhandler også regnbue-is, men har ifølge direktør Claus Dahlmann Larsen ikke fået nogen kundehenvendelser om denne is. Gør de det, vil han alligevel ikke ændre navnet.

“Jeg gik ind i is-industrien som hvid cismand (person, der identificerer sig med sit biologiske køn, red.) med det erklærede formål at gøre folk kede af det. Skal jeg være ærlig, har jeg ikke skænket det en tanke, at regnbue-is havde noget at gøre med hverken LGBT eller Italiens historie. Men det er da bare fedt, hvis nogen bliver krænkede af det.”