Foto: neuravnoveshenui, Bigstock

Foto: neuravnoveshenui, Bigstock

Anbefalingerne om brug af mundbind bekymrer danskerne. Risikoen for kiksede mærker i ansigtet får dem til at kræve ret til at bære burka. Dog ikke Nye Borgerliges Pernille Vermund, der frygter, at det bliver svært at udpege muslimer på gaden. 

“Ej, men det ser da for noller ud.”

26-årige Kristian Carlsen fra Aarhus er langt fra begejstret for kravet om mundbind, når man skal benytte den offentlige transport. Han tager nemlig ofte bussen omkring middag, og på det tidspunkt er sommersolen stærk. Efter kun to dage pryder et lyst mærke, der til forveksling ligner et mundbind, hans ansigt.

“Jeg tager bussen ned til banegården og skal så skifte. Men man må jo ikke tage mundbindet af og på, og det er for dyrt at skifte så tit. Jeg har endda prøvet at stå i skyggen, men det hjælper ikke nok,” siger Kristian Carlsen, der er en af mange danskere, der nu forlanger at få lov at skifte mundbindet ud med en burka.

Menneskeret at dække sig til
Indtil videre er det kun i Aarhus, at det er obligatorisk at bære mundbind i den offentlige transport, men mange følger myndighedernes anbefalinger. Derfor ønsker danskere fra alle dele af landet, særligt de større byer, at udskifte mundbindet med en burka eller en lignende beklædningsgenstand, der dækker hele ansigtet.

I København har 32-årige Nour Abdahil-Jakobsen allerede taget burka på, selvom hun dermed overtræder maskeringsforbuddet.

“Jeg er ligeglad. Jeg går ikke med burka, fordi jeg er muslim eller undertrykt. Jeg er født i Danmark, gift med en dansker, og som alle andre danskere gider jeg ikke at gå rundt med en tåbelig tan line, bare fordi jeg kun må dække en del af mit ansigt,” siger hun og tilføjer, at det bør være en menneskeret at dække sig til.

Politiker uenig
Pernille Vermund fra Nye Borgerlige er blandt de danskere, der ikke bryder sig om tanken om at få et hvidt mundbindaftryk midt i ansigtet. Hun mener dog, at burka er en dårlig løsning.

“Hvis vi allesammen begynder at gå med burka, kan vi ikke længere udpege muslimerne iblandt os. Det er utrygt, udansk og meget forkert,” påpeger hun.