Foto: World Image, Bigstock

Foto: World Image, Bigstock

“Vi har lagt vægt på at respektere det særlige skriftsprog, der kendetegner den egn, som virussen stammer fra,” lyder WHO’s begrundelse for valget af det særprægede navn på en ny variant af SARS-CoV-2, bedre kendt som coronavirus.

Den jyske provinsby Aarhus kæmper i disse dage med at få en ny bølge af coronavirus under kontrol. Det er ikke blevet lettere af, at den nye smitte stammer fra en muteret version af den oprindelige SARS-CoV-2-virus. Mistanken er netop blevet bekræftet af WHO, der har haft prøver af den aarhusianske virus under luppen.

“Der er ingen tvivl om, at virussen er muteret til en form, vi endnu ikke har set,” siger chefvirolog Claudine Petrescu, der endnu ikke har klarlagt, om den nye virus opfører sig anderledes end den oprindelige.

Til gengæld kender hun dens navn, for det har hun selv været med til at finde på.

Lotterilod uden gevinst
“Aarhus er ikke en selvstændig nation, men har alligevel sit eget skriftsprog. Det har vi taget hensyn til i navngivningen,” siger hun.

Navnet Covid-Nitt1, forklarer hun, udtales på næsten samme måde som Covid-19 på dansk. Blot er i-lyden forskellig i de to ord.

Lingvist Morten Allingstrup, der har medvirket i navngivningen sammen med Claudine Petrescu, forklarer om forskellen i de to navnes udtale:

“Tallet 19 skrives ‘nitten’, hvilket er det samme som den bestemte form af ‘en nitte’, altså et lotterilod uden gevinst. Det må siges at være som at have trukket en nitte, at man oplever en opblusning af en sygdom, som der indtil videre ikke findes en kur for, så vi besluttede, at Aarhus-versionen af SARS-CoV-2 skal udtales som det og ikke som tallet.”

Et plaster på såret
Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus, udtaler til RokokoPosten, at han er glad for, at man i navngivningen har taget hensyn til de lokale normer for skriftlighed:

“Det er selvfølgelig aldrig rart, når en livstruende sygdom er ude af kontrol i ens nærområde, men det er klart et plaster på såret, at den har fået et navn, der afspejler byens værdier,” siger han og slutter:

“Som vi siger her i byen, så sætter det virkelig et-tal efter navneordet.”