Foto: Mix and Match Studio, Bigstock

Foto: Mix and Match Studio, Bigstock

Vi ved, at overvægtige taber sig af at blive kaldt “fede svin”, og deprimerede bliver raske, når man giver dem besked på at tage sig sammen. Derfor er det ikke en stor overraskelse, at coronapatienter slet ikke smitter længere, hvis vi udskammer dem og giver dem skyldfølelse, forklarer overlæge Christer Wejle.

Der er glæde og lettelse at spore på Skejby Sygehus, hvor læger langt om længe har nået et gennembrud i jagten på en effektiv kur mod coronavirus.

Overlæge Christer Wejle har sammen med et hold forskerkolleger arbejdet i døgndrift, og de har de seneste dage testet deres medicin på patienter, der er testet positive for COVID-19.

“Man skal passe på med at kalde noget for en mirakelkur, men eftersom denne medicin har gjort 100 procent af testpersonerne raske og endda i løbet af ganske få minutter, har jeg ganske enkelt ikke andre ord for den,” siger Christer Wejle.

Helbredt på stedet af hadsk kommentar
Kimen til det banebrydende gennembrud blev lagt ved en tilfældighed, fortæller Christer Wejle:

“Jeg blev ringet op af en praktiserende læge, der tilså en coronaramt somaliskfødt kvinde fra Aarhus. Da hun vågnede, havde hun stadig høj feber, men da hun lidt senere var på Facebook og læste nogle hadske kommentarer om somaliere, forsvandt feberen som dug for solen. Hun ringede til lægen for at spørge, om det var normalt, og da det jo ikke er tilfældet, fik jeg hende ind til en undersøgelse.”

Kvinden blev testet, og svaret var negativt. Det kom bag på Christer Wejle, men så kom han i tanke om effekten af udskamning og udpegning af skyld på andre områder.

Gratis og uden bivirkninger
“Enhver ved, at hvis man bare siger, at en deprimeret person skal tage sig sammen, får vedkommende det godt nærmest med det samme. Det samme, hvis man kalder en overvægtig for ‘fede svin’ og gør nar, når han eller hun spiser noget usundt. Det får enhver til spontant at smide alle de overflødige kilo. Så hvorfor skulle det ikke også virke på coronapatienter?” siger Christer Wejle.

Antagelsen viste sig at være korrekt. Alle de coronaramte somaliere, der deltog i Wejles forsøg, blev fuldstændigt raske af at læse udsnit fra Facebook-debatter om smittespredningen i det somaliske miljø.

“En enkelt var stærkt ordblind og kunne ikke læse, men så sagde vi til ham, at han var en skamplet på det danske samfund, og at hans hud lignede fæces. Så blev også han rask,” jubler Wejle og slutter:

“Det bedste er, at den her kur er fuldstændig gratis, uden bivirkninger og findes i så stort antal, at vi næppe kommer til at løbe tør.”