Regeringen vil fjerne alle eksaminer på de videregående uddannelser for at mindske stress hos de studerende. Tandlægestuderende er positive og mener, at tiltaget vil hjælpe dem, som ikke er gode til det med bor og bedøvelse.
“Eksamen fylder rigtig, rigtig meget. Den bliver der snakket om hver dag,” siger 26-årige Thit Axelsson, der læser til tandlæge på Københavns Universitet.
Hun mener derfor, at regeringens forslag om at fjerne alle eksaminer og prøver på de videregående uddannelser er tiltrængt.
“Det vil fjerne noget stress, så man kan fokusere mere på at lære og være social i stedet for at score billige point hos underviseren,” siger Axelsson.
Det er hendes studiekammerat Costa Hermann Jensen enig i.
“At undgå eksaminer ville være megafedt for folk, som måske ikke er gode til alt det praktiske med bor og bedøvelse,” siger han og fortsætter:
“Når man ved, man skal til eksamen, bliver man stresset og presset. Så er det ikke så fedt at gå på universitetet.”
Væk med rotteræset
“Eksamen er med til at skabe et rotteræs. Ved at fjerne eksamen og prøver kan de unge bedre koncentrere sig om studiet,” mener regeringens værdi- og sandhedsminister, Pernille Skipper.
Forskere har flere gange konstateret, at stressniveauet blandt unge mennesker er endog meget højt.
“Eksamen har enormt stor betydning. Den støjer i læringsrummet og bidrager til en uheldig præstationskultur,” fortæller Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.
Forslaget er sympatisk
“Det er sympatisk at tage presset af de unge, og det kan være, det vil fungere på nogle uddannelser. Jeg synes dog, det skal være op til universiteterne at vurdere, hvordan man håndterer den enkelte uddannelse,” siger Jesper Langergaard, der er direktør for Danske Universiteter.
Pernille Skipper er ikke enig og peger på, at det vigtigste er de unges velbefindende, ikke universiteternes normer og traditioner.
“Jesper Langergaard kommer med en typisk boomer-bemærkning, der ikke anerkender, at alt handler om mindset. Om at tro på det. Vi skal bare blive bedre til at italesætte, at eksamen og prøver ikke er nødvendige for, at du kan blive en god ingeniør, neurokirurg eller tandlæge,” mener hun.