Foto: Krakenimages.com, Bigstock

Foto: Krakenimages.com, Bigstock

Når man har et princip om aldrig at gentage sig selv, er det belastende, at folk ikke husker det og hele tiden skal mindes om det. Det mener folkeskolelærer Jannie Fonseca, der er så træt af situationen, at hun snart bliver sur.

“Igen og igen og igen. Folk fatter det bare ikke. ‘Hvad sagde du?’ siger de, og så må jeg fortælle dem, at jeg aldrig gentager mig selv. For det gør jeg ikke. Aldrig. Jeg gentager aldrig mig selv!”

32-årige Jannie Fonseca fra Kolding, der generelt er nem at omgås og finder sig i det meste, kæmper en daglig kamp. En kamp om principper. Eller i hvert fald et enkelt princip.

Problemet er, at Jannies omgivelser svigter hende. Ofte hører de ikke efter. Andre gange er de påståelige. Det er til at blive skør af, mener hun.

Burde være til at forstå
Det sker tit, når hun er på arbejde. Hun siger noget til en elev, som er for travlt optaget til at høre ordentligt efter.

“Næsten hver dag er der en, der ikke hører efter, hvad jeg siger. Så vil de have, at jeg siger det igen. Det vil jeg ikke, og det siger jeg. Så bliver de fornærmede, selvom de bare kunne have hørt efter,” siger hun og fortsætter:

“Jeg fortæller dem, at jeg aldrig gentager mig selv, og tænk – så kan de finde på at svare igen. ‘Det siger du altid’ og den slags, selvom det ikke passer, for jeg gentager aldrig mig selv.”

Reaktionerne er så irriterende for Jannie Fonseca, at hun ofte mister lysten til at omgås andre.

Bliver snart sur
Faktisk sker det ikke sjældent, at hun næsten bliver sur. Det fortæller hun folk, men de er ligeglade.

“Selv min søster kigger på mig, som om jeg bare sagde, at det var tirsdag. Det påvirker hende ikke, at jeg snart bliver sur. Hun har det også med at blive påståelig,” fortæller Jannie og fortsætter:

“Her den anden dag ringede jeg for at fortælle, at jeg skal have nye læsebriller. Hun svarer næsvist, at det har jeg allerede sagt. Hvilket ikke er korrekt, for jeg gentager aldrig mig selv, og det sagde jeg selvfølgelig til hende.”

Hvorfor det er så svært for folk at forstå, at Jannie aldrig gentager sig selv, ved hun ikke. Måske handler det om manglende rygrad.

“De fleste ved ikke, hvad det vil sige at have principper. Eller bare et enkelt princip. For personligt har jeg ikke mange principper. Jeg har dog et, og det er, at jeg aldrig gentager mig selv. Det fatter folk bare ikke, men det er nok, fordi de ikke ved, hvad det vil sige at have principper,” slutter hun.