Foto: badnews86, Bigstock

Foto: badnews86, Bigstock

Børn har ret til først at blive født, når de fylder 18 år og selv kan tage stilling. Det mener stillerne af et nyt borgerforslag, der vil gøre op med en årtusindlang tradition med at føde børn som spæde.

En fødsel er et irreversibelt indgreb, som påvirker individet resten af livet. Alligevel har det i flere årtusinder været normalt og accepteret, at man føder spædbørn, som ikke selv er i stand til at sige fra. Det vil advokat Allan K. Thornager gøre noget ved. Han har derfor formuleret et borgerforslag i et forsøg på at få praksissen forbudt i Danmark.

“En fødsel er et overgreb, der forfølger individet resten af livet,” siger Thornager, der derfor mener, at hvis man absolut vil fødes, må man vente, til man er fyldt 18 år.

Blod og amputation
Allan K. Thornager håber, at hans borgerforslag kan være med til at starte en debat om fødsler i Danmark, så befolkningen kan vågne op fra forestillingen om, at en fødsel er en smuk begivenhed.

“Der er intet smukt ved en fødsel. Barnet presset igennem en alt for smal passage og kommer ud indsmurt i fedt og blod. Herefter amputerer man dets navlestreng, hvilket er helt ubegribeligt for mig. Man må ikke kupere hundes haler, men man må gerne skamfere nyfødte ved at skære deres navlestreng af og dermed fjerne dem fra den moderkage, som det jo nok er naturens mening, at de skal være koblet til, siden det er sådan, de bliver født,” siger han.

At mennesker, der selv er blevet født som spæde, forsvarer praksissen, giver Allan K. Thornager ikke meget for.

“Inden revselsesretten blev afskaffet, var det også normalt at høre voksne sige, at de ikke tog skade af at få tæsk som børn. Selvfølgelig vil man forsvare en skik, hvis man er ideologisk forblændet, men her må barnets tarv veje tungere end forældrenes ret til at fortsætte en sygelig tradition.”

Fortrydelse og komplikationer
Desuden, understreger Allan K. Thornager, går mange fødsler galt, ligesom mange, der er blevet født, før de fyldte 18, får det svært senere i livet.

“Selvom fødselsskader ikke længere er så normale, sker det stadig, at barnet må tvinges ud af moderens krop med tang eller sugekop med skæve hoveder og andre varige men til følge. Desuden kan man se på selvmordsstatistikkerne, at mange er kede af at være blevet født. Mange prøver måske ikke engang at tage livet af sig, så man må formode, at der er et betydeligt mørketal,” siger han og slutter:

“Uanset hvad er en fødsel en så gennemgribende og irreversibel begivenhed, at ingen bør udsættes for det uden at have valgt det selv.”