Foto: Narith Thongphasuk, Bigstock

I kølvandet på TV-vært Sofie Lindes beretning om sexisme i mediebranchen deler succesfulde kvinder deres råd til, hvordan man kan lade sin au pair håndtere seksuelle krænkelser, så man selv kan blive forfremmet. 

“Året var 2006. Jeg var nyuddannet journalist og spændt blevet kaldt til jobsamtale på et stort dagblad.”

Sådan beskriver chefredaktør på Berlingske Mette Østergaard sit første møde med sexisme-kulturen i mediebranchen.

For redaktionschefen var ikke interesseret i Østergaards journalistiske evner. Han gik mere op i, om hun kunne “arbejde igennem på langs”. Hvis ikke, gjorde han det klart, at Mette ikke skulle have ambitioner om at komme videre i systemet.

Consuela fik en ekstra tjans
“Så var det så heldigt, at mine forældres au pair, Consuela, stod og manglede et par ekstra timer for at kunne brødføde sin familie. Hun fik den ekstra tjans under redaktionschefen, og jeg fik jobbet,” siger Mette Østergaard.

Ifølge Le Gammeltoft, som er DJ, iværksætter, radiovært og stifter af mediet Heartbeats, er det essentielt med en au pair, når både hun og hendes mand har krævende jobs i mediebranchen:

“Vores au pair hedder Rona. Hun kommer fra Filippinerne, og vi er vilde med hende. Hun er sød, taler super engelsk og er vores redning. Mine kolleger er glade for Rona; som en af mine tidligere chefer på 48 år plejede at sige: ‘Rona lege?'”

Anne Sofie Allarp, der er radiovært, forfatter, skribent, foredragsholder og jurist, har også haft glæde af hjælp i hjemmet og på arbejdet.

“Vi havde engang en spansk kvinde boende hos os, som jeg betalte et antal timer om ugen for at passe børnene. Hun var over 30, så hun var ikke au pair, men det var tilfældigheder, at det blev sådan. På et tidspunkt var der en chef i TV 2, der insisterede på at afholde jobsamtaler i sin private jacuzzi. Så kunne jeg heldigvis sende min spanske veninde,” siger hun.

Ægte søstersolidaritet
Ifølge ph.d. i kønsforskning og mediekritik på RUC Rosa Thorborg er det udtryk for ægte søstersolidaritet, når succesfulde mediekvinder hjælper hinanden:

“MeToo har vist, at kvinder kun får bugt med strukturel sexisme, når de står sammen.”