Foto: PathDoc, Bigstock

Foto: PathDoc, Bigstock

“Jeg har forsøgt at tilpasse mig situationen og gøre alt, hvad jeg kan, for fællesskabet,” siger samfundssind, der derfor er ked af det og frustreret over de konstante trusler om at blive udvist.

“Kriminelle udlændinge kan få lov at blive i landet, men jeg skal udvises, selvom jeg hele tiden gør mig umage for at gøre det, der er bedst i situationen. Hvordan kan det være rimeligt?”

Det spørgsmål har samfundssind stillet sig selv mange gange siden foråret, hvor talen om at udvise det for alvor tog fart.

Statsministeren, sundhedsmyndigheder, meningsdannere samt hr. og fru Danmark har dagligt talt om, hvor vigtigt det er at udvise samfundssind, og det har taget hårdt på det.

“Det er jo nok, fordi jeg ikke har gjort det godt nok. Jeg prøver virkelig, men det har ikke været så nemt det seneste halve år, hvor jeg har skullet agere helt anderledes, end jeg er vant til, og samtidig lægge øre til en masse hate speech,” siger det.

Vinden vender konstant
Samfundssind fortæller, at det i årenes løb mange gange har måttet ændre strategi, fordi den offentlige mening om, hvad det skal gøre, har ændret sig:

“Engang skulle jeg sørge for, at folk betalte tiende til kirken og kongen. Jeg skulle sørge for, at unge kvinder forblev ærbare, og at samfundets hierarki blev opretholdt. Så blev det pludselig til noget med lighed for alle, ferierejser til alle og omsorg for de svagest stillede. De sidste mange år har det handlet meget om festivaler, åbne kontorlandskaber og oplevelsesøkonomi, og så skulle jeg pludselig til at sørge for, at folk holdt god afstand og blev hjemme mest muligt. Vinden vender konstant, og det er ikke let at følge med.”

Bwalya Sørensen vil hjælpe
Trods sympati for samfundssinds oplevelser mener ekspert i samfund og fællesskab Kamila Olander, at det er vigtigt at udvise samfundssind.

“Det skal vi bare. Det er vigtigt. Alle siger det, fra top til bund, og hvis vi ikke udviser samfundssind, ender det med at gå helt galt,” siger hun.

Det er Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter dog ikke enig i. Hun har derfor tilbudt samfundssind sin hjælp.

“Selvfølgelig skal vi ikke udvise samfundssind. Det er typisk hvide, som ikke kan nøjes med at være racistiske over for farvede mennesker – nu skal det også gå ud over begreber. Men nej – jeg kommer aldrig til at gå ind for at udvise samfundssind!” siger hun.