Foto: Masarik, Bigstock

Foto: Masarik, Bigstock

Den gramser uhæmmet på udbud, efterspørgsel og praktikanten Marie, lyder det fra flere oprørte kvinder, der kræver en grundlæggende kulturændring.

Hun ville egentlig ikke ud med navnet, men efter at have hørt fra mange andre, at markedets usynlige hånd også havde gramset på dem, stod hun frem.

“Den har været fuldstændig uhæmmet, og fordi den jo er usynlig, føler den sig uovervindelig. Den har været efter mig, når jeg sad på storrumskontoret, når jeg var nede i kantinen, og her i coronatiden har den stået klar i min entré og befamlet mig,” siger Marie Larsen, der er praktikant i finanssektoren.

“Den” er markedets usynlige hånd, der ifølge utallige vidnesbyrd står for massiv sexchikane i finansverdenen, ved bolighandler, i detailhandlen og mange, mange andre steder.

Klamme tilnærmelser dagligt
“Det ville være hyklerisk at påstå, at vi ikke vidste det. Selvfølgelig gjorde vi det, men vi er bare vokset op med, at det er helt OK, at den hånd tager for sig af retterne, om det så er udbud, efterspørgsel eller en stakkels ny praktikant, det går ud over,” lyder det fra Marie Larsens chef, der indrømmer, at markedets usynlige hånd trives i en usund kultur, som også han har været med til at opretholde.

“Den populære historie er, at hånden dukkede op i 1700-tallet, hærgede alt og alle i 1800- og 1900-tallet, men at vi i det 21. århundrede er blevet klogere. Men det passer bare ikke, for jeg har mærket dens klamme tilnærmelser dagligt. Og fordi hånden har så stærk økonomisk kapital, var jeg bange for at sige noget,” tilføjer Marie Larsen.

Største krænker af dem alle
Hun bakkes op af Birgitte Dahl, der er leder af en større fagforening, og som har set næsten samtlige af sine medlemmer blive berørt af hånden på en eller anden måde.

“Der kommer ikke til at ske noget, før vi indrømmer, at markedets usynlige hånd er den største krænker af dem alle. Selv i vores moderne velfærdsstat slipper man ikke for uønskede berøringer, tilråb eller blikke, hvis man ikke gør, som den siger. Det kræver en større kulturændring, hvis vi skal den tilstand til livs,” siger hun og påpeger, at de, der fortæller om krænkelserne, ofte bliver hånet og mistænkeliggjort.

“De skal høre på, at de bare er dovne, uduelige og selv ude om det. Klassisk victim blaiming.