Foto: Steen Brogaard, Ft.dk

Foto: Steen Brogaard, Folketinget

Jeg turde ikke stå frem på grund af skam, men det er slut nu. Sådan siger Morten Østergaard, der krænkede en kvinde for næsten ti år siden.

“For mange år siden var jeg til en fest. Der sad en kvinde ved siden af mig, en partifælle, og hende tog jeg på låret. #enblandtoskrænkere”

Sådan lyder et tweet fra Morten Østergaard, tidligere radikal formand og ophavsmand til en ny kampagne, der skal få sexistiske krænkere og overgrebsmænd ud af busken. I onsdags blev Østergaard væltet som formand, efter at det kom frem, at han for næsten ti år siden havde befamlet folketingsmedlem Lotte Rod og dernæst, ifølge andre i folketingsgruppen, håndteret afsløringen dårligt.

En rådden kultur
På trods af den mistede formandspost mener Morten Østergaard ikke, at episoden udelukkende har været negativ.

“Forhåbentlig kan mit vidnesbyrd være med til at sætte fokus på en kultur og anspore andre til at stå frem,” siger Østergaard, der selv ventede næsten et årti på grund af skam.

“Efter at det var sket, det med Lotte, spekulerede jeg som en gal: Var det min skyld? Har jeg gjort noget? Været for indladende, for direkte? Men sådan kan man jo ikke tænke. Det er kulturen, der er rådden, og som vi må få gjort op med.”

Andre krænkere i det politiske liv beundrer den tidligere formand for hans ærlighed, men foretrækker at levere deres vidnesbyrd anonymt.

Anonym minister står frem
“Jeg har engang været til et arrangement i en politisk ungdomsorganisation, hvor jeg mødte en 15-årig. Eller, jeg kendte hende faktisk lidt i forvejen. Så går vi op på mit værelse og ja, der sker nogle ting, så hun ender med at græde og være dybt ulykkelig,” fortæller en unavngiven minister til RokokoPosten og fortsætter:

“Det giver ikke mening, at jeg ikke bare står frem med navn og fortæller om mine oplevelser, men jeg skammer mig nok stadig en smule. Jeg inviterede hende jo selv med op på værelset, så måske var jeg på en måde skyld i det, der skete?”

Morten Østergaard håber, at kampagnen vil få flere krænkende mandlige politikere til at fortælle deres historier, og at omverdenen vil lytte.

“Det er i virkeligheden opgaven, hvis man vil fjerne den skam, som vi midaldrende magtfulde mænd bærer rundt på: Lyt for engangs skyld til os,” slutter han.