Foto: miklyxa, Bigstock

Foto: miklyxa, Bigstock

“Computeren fyldte op i gangen, så jeg stillede den ude i garagen,” siger den pensionerede lærer om begivenheden, der blandt andet forhindrede titusinder af danskere i at se, om de var smittet med corona. 

Var du også en af dem, der sidste uge havde problemer med at logge på Sundhed.dk eller coronaprover.dk, så du kunne bestille coronatest eller se, om du var smittet? Fejlen skyldtes et nedbrud hos Nets DanID, der driver NemID og længe er blevet kritiseret for mangelfuld service.

Nu kan RokokoPosten afsløre, at nedbruddet fandt sted, efter at NemID-serveren havde stået i en kold garage i flere nætter, nærmere betegnet 86-årige Else Andersens garage.

Fjernede flere pakker indeni
“Den havde stået i gangen i flere år, og jeg var efterhånden blevet træt af at se på den, så jeg stillede den ude i garagen,” siger den pensionerede folkeskolelærer, der ikke undrede sig, da et hold teknikere for nogle år siden mødte op i hendes hus i Viborg med den store maskine.

“Jeg tænkte, at det var nogle af Daniels, mit barnebarns, venner, der havde brug for et sted at opbevare noget af det der computerudstyr, de altid går og leger med. Daniel vidste godt nok ikke, hvad det var, da han kom forbi, men vi regnede da med, at nogen ville komme og hente det igen.”

Sidste weekend blev det dog for meget for Else, der fik to naboer til at stille serveren ude i hendes garage.

“Den var meget tungere, end jeg lige havde regnet med. Normalt kan jeg godt stadig løfte en del, men her gik det ikke, selvom jeg fjernede flere af de små pakker, der lå indeni,” siger hun.

Internettet står hos Hanne
Der gik et par dage, inden man hos NemID opdagede årsagen til nedbruddet, hvorefter endnu et hold teknikere kom for at hente serveren – og det er Else glad for.

“De spurgte, om jeg kendte en anden på vejen, der kunne have lyst til at opbevare den, og så nævnte jeg min nabo, Hanne, der har et helt værelse ledigt. Ti minutter senere var de på vej ind til hende med skrumlet og sagde hverken tak eller farvel, bare noget om, at jeg nu kunne bruge NemID igen,” siger Else, der ikke anede, hvad teknikerne talte om.

“Min datter har prøvet at forklare mig det, for jeg bruger slet ikke computere, og det er noget med, at internettet står inde hos Hanne nu. Det lyder som en god idé, hun skal nok holde det pænt.”