Foto: Resul Muslu, Bigstock

Foto: Resul Muslu, Bigstock

Regeringen har været for dårlig til at kommunikere klart til landets fugle om, at coronarestriktionerne også gælder dem, indrømmer Mette Frederiksen. Sølvmågen Ludvig er bange for fornyet hetz mod måger.

Det er muligvis måger, der er årsag til, at smitten har spredt sig fra minkfarm til minkfarm i Nord- og Vestjylland. Hvis det er sandt, står Danmark med et alvorligt problem, erkender statsminister Mette Frederiksen (S). Regeringen har nemlig hidtil kun rettet deres kommunikation mod mennesker, hvorfor andre dyrearter for sent er blevet opmærksomme på, at også de bør tage forbehold og vise samfundssind.

Det er et stort problem, påpeger kritikere, da mennesket er en af de mest disciplinerede og autoritetstro dyrearter.

“Mennesker kan man rimelig nemt få styr på. Det er værre med andre dyrearter, og især fugle kan være vanskelige, da de sjældent lytter til gode råd og desuden hurtigt bevæger sig over store afstande,” siger biolog Asger Johansen, der mener, at regeringen har sovet i timen.

Burde have set det komme
Selvom det er ny information, at fugle muligvis bidrager til smittespredningen, burde myndighederne have set det komme, mener Asger Johansen.

“For det første ser det ud til, at den nye coronavirus stammer fra flagermus, og det er velkendt, at andre dyrearter – svin, fugle, rotter – kan fungere som smittespredere. Jeg mener, at myndighederne har sovet i timen og har et alvorligt, antropocentrisk problem i og med, at de ikke har tænkt på at informere mågerne,” siger han.

Mette Frederiksen erkender, at man burde have gjort mere ud af at informere måger om, at de udgør en risiko, og lover, at der vil blive rådet bod på det.

“Vi vil allerede fra i morgen henvende os direkte til mågerne og få dem til at forstå, at de er nødt til at gå på kompromis med deres forkærlighed for at færdes tæt på mennesker, og at de ikke længere kan trampe rundt i affald for at fiske madrester frem,” siger hun og tilføjer:

“Som alle andre bør mågerne huske at spritte af og holde afstand, og så går den ikke længere at flyve rundt i flokke på flere end ti.”

Sølvmåge frygter hetz
De nye tiltag vækker ikke begejstring blandt de måger, RokokoPosten har talt med. Sølvmågen Ludvig frygter ligefrem en decideret hetz mod måger.

“Vi er i forvejen lagt for had, og det er problematisk, at man kun taler om måger, når også alliker og gråkrager er under mistanke for at sprede smitte,” siger han.