Foto: Peter Trimming, Wikipedia

Foto: Peter Trimming, Wikipedia

Det kommer ikke bag på en kinesisk astrolog, at minkene er i problemer. 2020 er nemlig slet ikke minkens år.

Der er dæmpet belysning og beroligende musik, da RokokoPosten træder ind hos den kinesiske astrolog Chiang Kei Feng i hans lokale på Vesterbro i København. Mens resten af landet er chokeret over smittespredningen og den deraf følgende aflivning af danske mink, er Chiang Kei Feng på ingen måde overrasket.

“Den nuværende situation blandt mink bekræfter det, stjernerne hele tiden har prøvet at fortælle os. 2020 er ikke minkens år,” siger Chiang Kei Feng, mens han, siddende på en pude, ruller et stort årshoroskop ud foran sig på gulvet.

Kun et spørgsmål om tid
Faktisk er der slet ingen år i den kinesiske astrologiske kalender, der er minkens år, og det får Chiang
Kei Feng til at konkludere, at det blot var et spørgsmål om tid, før minkene ville støde ind i uheld.

“Oksen har et år. Den er et af Jordens mest udbredte dyr. Geden, hunden, hesten og grisen har det også rigtig godt. Minken har ikke et år, så på mange måder var det bare et spørgsmål om tid, før det ville gå galt for minkene,” siger Chiang Kei Feng, der dog indrømmer, at det ikke er alle dyr, der har et kinesisk stjernetegn, der klarer sig lige godt. For eksempel er tigeren truet af udryddelse, mens dragens eksistens stadig er til debat i lærde kredse.

Rotten har fået oprejsning i 2020
Til gengæld overrasker det ikke Chiang Kei Feng, at det er i 2020, at det hele går galt for minkene. Det er nemlig rottens år, og det har medført en kosmisk forskydning af held til fordel for rotten. Det er til gengæld gået ud over minkene.

“I århundreder er rotten blevet udråbt som det værste dyr. Man skal ringe til kommunen, hvis man ser en rotte, og så kommer de og dræber den. Rotten har desuden fået skylden for at sprede alt fra salmonella til pest,” forklarer Chiang Kei Feng.

“Nu er det rottens år, og det har givet rotten en oprejsning. Det er ikke længere rotter, der er billedet på smittespredning fra dyr. Den rolle har mink overtaget,” siger Chiang Kei Feng, der dog nævner, at ikke kun mink har haft et dårligt år. 2020 har eksempelvis også været et dårligt år for flagermus.