Foto: jpgon, Bigstock

Foto: jpgon, Bigstock

Hvis en dansk film- eller tv-produktion skal have støtte fra Det Danske Filminstitut, skal de fortælle, hvor mange jøder de regner med at ansætte.

I sidste uge kom det frem, at Det Danske Filminstitut fremover vil kræve, at film- og tv-produktioner opgør antallet af ikke-hvide medarbejdere, hvis de vil have støtte. Nu oplyser direktør Claus Ladegaard, at tiltaget også gælder jødiske medarbejdere.

“Vi kan se, at jøder bliver diskrimineret mere end ikke-jødiske medarbejdere, nok fordi folk betragter dem som meget eksotiske. Med et optællingssystem vil filmproducenterne have mere fokus på en mangfoldig sammensætning af medarbejdere, så jøderne ikke stikker ud. Vi gør det faktisk for deres skyld,” siger han, der endnu ikke har besluttet sig for, hvordan man fra filminstituttets side skal tjekke, hvorvidt der er tale om egentlige jødiske medarbejdere.

“Som udgangspunkt stoler vi på, at folk opgør antallet af jøder korrekt. Men det er vanskeligt, og vi udelod netop jødeoptællingen i første omgang, fordi det omkring jødiskhed forholder sig sådan, at noget kan ses, og andet ikke kan.”

Ansætter en rabbiner
Ladegaard er klar over, at et yderligere problem kan være de personer, der er konverteret til jødedom.

“Der kan det i hvert fald ikke ses, og så må vi lave nogle stikprøver for at garantere, at de her mennesker virkelig mener det og ikke bare er konverteret for at få filmstøtte,” siger direktøren og lufter tanken om at ansætte en rabbiner på filminstituttet, der kan udspørge ansøgerne om Toraen, sabbatten og andre hovedelementer i den jødiske tro.

“Problemet er så, at langtfra alle etniske jøder er religiøse, så kan man afkræve af dem, at de skal kende alt muligt til jødiske religiøse skikke og tekster? Puha, jeg ville ønske, nogen havde lavet nogle klare regler for måling af jødiskhed.”

Handler om at bevidstgøre
Claus Ladegaard skynder sig dog at tilføje, at opgørelsen ikke er afgørende for, om en film- eller tv-produktion får støtte.

“Ligesom med opgørelsen af de ansattes køn handler det om at bevidstgøre. Bare fordi man beder folk om at fokusere enormt meget på en bestemt ting, betyder det ikke, at man vil presse dem nogen som helst steder hen.”