Foto: Kunalmahto, Bigstock

Foto: Kunalmahto, Bigstock

Friske amatørforskere fra hele Danmark skal dyste om, hvem der redder os fra coronapandemien og laver den flotteste petriskål.

Sandra Nielsen fra Esbjerg tripper af begejstring. Foran hende står mikroskoper, petriskåle, pipetter og andet udstyr, som hun og ni andre amatørforskere får lov at eksperimentere med i DR’s nye tv-satsning, Den Store Vaccinedyst.

“Det er jo bare noget, jeg har hygget med derhjemme, sådan for sjov. Jeg havde virkelig ikke regnet med at få en plads,” fortæller den 33-årige pædagog, der kalder sig selv hobby-molekylærbiolog.

Den Gyldne Sprøjte
Den Store Vaccinedyst strækker sig over otte afsnit, hvor deltagerne starter med at fremstille allerede kendte vacciner som Calmette og MFR-vaccine. Her får de hjælp fra førende vaccineeksperter og skal undgå typiske faldgruber som at give børn autisme eller tilsætte microchips fra Bill Gates. I finalen skal de forsøge sig med en personlig og kreativ coronavaccine helt på egen hånd.

Hver uge siger seerne farvel til en deltager, mens den dygtigste forsker vinder den såkaldte Mestervaccine-kittel. I finalen skal de tre sidste deltagere dyste om Den Gyldne Sprøjte.

“Det kunne simpelthen være så vildt at stå med den i hænderne,” lyder det fra 59-årige Stefan Andersen, der er konditor i Valby og allerede har flere kreative idéer til, hvordan han vinder den hemmelige udfordring.

“Penicillin! Rigeligt med penicillin. Det kan i hvert fald ikke skade. Der er selvfølgelig dem, der siger, at antibiotika ikke virker på virus, men i en kreativ vaccinedyst som den her handler det om at tænke ud af boksen.”

Afprøvet på gamle svenskere
Her er 16-årige Bille Arnesen enig. Hun er vaccinedystens yngste deltager og mener, at hendes friske syn på virusbekæmpelse giver hende en fordel, især i runden, hvor man skal fremstille den flotteste petriskål.

“Jeg har nok ikke så mange fastlåste idéer om, hvad en vaccine kan være. I går sad jeg fx og øvede mig, og pludselig tænkte jeg: Hvorfor ikke smide lidt tandpasta i? Så vidt jeg kan se på nettet, har ingen gjort den slags før,” siger hun.

Deltagernes vacciner vil hver uge blive afprøvet på svenske plejehjemsbeboere, der er testet positive for corona og jo alligevel ville dø inden så længe. Dommerne er læge Vibeke Manniche og influenceren Saszeline, der lover at bringe al deres videnskabelighed til bordet.

“Jeg er meget opmærksom på, om vaccinen tiltrækker farlig 5G-stråling. Og hvis Vibeke pludselig siger, at vi måske slet ikke behøver en vaccine, fordi ingen dør af corona, men med corona, ja, så er jeg klar til at trække programmet i en helt anden retning,” siger Saszeline.