Foto: |EPO|, Wikipedia

Ødelæggelsen af Frederik V-buste mødes med spontane jubelscener i de tidligere danske slavekolonier. “Rematerialiseringen af en gipsbuste gør en kæmpe konkret forskel for millioner af virkelige mennesker,” udtaler guvernør Albert Bryan.

“Ved at synke Frederik V i kanalen ønsker vi at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort,” lyder det fra institutleder på Det Kongelige Kunstakademi Katrine Dirckinck-Holmfeld, der i sidste uge stod bag en aktion, hvor en gipsbuste af kunstakademiets grundlægger Kong Frederik V blev smidt havnen.

Nyheden om ødelæggelsen er blevet mødt med spontane jubelscener overalt, hvor Danmark har haft kolonier. Albert Bryan (D), guvernør på US Virgin Islands, som tidligere udgjorde Dansk Vestindien, udtaler:

“Vi slås til dagligt med arbejdsløshed, orkaner og tårnhøj børnedødelighed. Derfor er det mig en stor glæde, at hvide akademikere et sted i Nordeuropa taler vores sag. Rematerialiseringen af en gipsbuste gør en kæmpe konkret forskel for millioner af virkelige mennesker.”

Bedre end at blive reddet fra Boko Haram
RokokoPosten er rejst til Nigeria, der i århundreder spillede en central rolle i den transatlantiske slavehandel, indtil kolonimagten Storbritannien i 1807 forbød transport af slaver.

Her har RokokoPosten mødt Salomi Pogu, der tilbage 2014 var en ud af 276 fortrinsvis kristne skolepiger, der blev kidnappet af den islamistiske organisation Boko Haram og holdt som slave indtil 2018. Hun takker Katrine Dirckinck-Holmfeld.

“Som minoritetsgjort BIPOC (sort og oprindelig person, red.) i det globale syd har jeg længe følt mig usynliggjort, og så er det heldigt, at der findes mennesker i den øvre danske middelklasse med aristokratiske efternavne og sjove hatte,” udtaler Salomi Pogu.

“Det er faktisk endnu bedre end at blive reddet fra Boko Haram,” tilføjer hun.

Racistisk, at kun hvide idioter får gode jobs
Der er dog også kritik af aktionen. Saif Shah Muhammad, der er imam ved den shiamuslimske Iman Ali Moské i København, har tidligere afbrændt Dannebrog i protest mod Mohammed-tegningerne.

Han mener, at reaktionerne er udtryk for strukturel diskrimination.

“Det er kun etniske danskere med lange uddannelser forundt at mene og gøre noget så dumt og alligevel tjene en god løn med pension og ferie samtidig med, at de får adgang til DR Deadline,” udtaler han og tilføjer:

“Imens står en stakkels araber ude midt i en skov og brænder et dansk flag, han har købt for sine egne penge. Hvorfor får jeg ikke et job i en kulturnedbrydende offentlig institution?”