Foto: z1b, Bigstock

Foto: z1b, Bigstock

Man kan stadig blive smittet med corona, selvom man skriver på Facebook, at smitten er startet af Bill Gates, eller at Folketinget er nazister, viser nyt forskningsprojekt.

Adskillige gange under den lange coronapandemi har myndigheder og politikere slået fast, at vores mulighed for at bekæmpe corona afhænger af borgernes adfærd. Under første bølge af corona, der ramte Danmark i foråret, valgte de fleste danskere at holde afstand og sikre god håndhygiejne.

Under anden bølge er flere og flere dog begyndt at beskytte sig mod smitte ved at dele konspirationsteorier på sociale medier. Særligt populært er det at beskytte sig selv ved at hævde, at corona er opfundet af Bill Gates for at sælge vacciner, at mundbind ikke virker, eller at Folketinget har forvandlet Danmark til et totalitært diktatur efter nazistisk forbillede.

Virus ligeglad med fjendtlighed
Men et nyt forskningsprojekt fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet beviser, at den måde at beskytte sig på har meget ringe effekt, og at det er en bombe under store dele af den danske coronastrategi. Det siger Irene Petersen, der er en af forskerne bag projektet, der er blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift The Lancet.

“Vi havde håbet, at hvis man viste en klar fjendtlighed over for virus ved at sige, at den ikke eksisterede eller ikke var så farlig, ville virus finde mere venligt stemte organismer at udvikle sig i,” forklarerer Irene Petersen.

“Desværre har dette vist sig slet ikke at være tilfældet. Vores forskning viser, at virus er ligeglad med, hvad dens værtsorganismer synes om mundbind eller epidemiloven,” uddyber Irene Petersen og siger, at det også gælder, hvis man prøver at skræmme virus væk ved at banke på grydelåg i dagevis i en demonstration mod vacciner.

Virus mangler kognitiv forstand
Forskerne bag projektet siger, at denne adfærd er unormal for levende organismer, der som regel kun vil omgive sig med andre levende organismer, der er positivt stemte. Hvorfor virus opfører sig anderledes, kan forskerne ikke give et entydigt svar på, men Irene Petersen har dog et bud, der vil blive undersøgt i fremtidig forskning.

“Virus er ikke levende væsener. De kan kun leve i en værtsorganisme som et menneske. Måske har coronavirus simpelthen ikke den kognitive forstand til at regne ud, at her er et menneske, der ikke stoler på mig, og derfor er virus ligeglad,” afslutter forskeren.