Foto: Mogens Engelund, Wikipedia

Foto: Mogens Engelund, Wikipedia

“Nu må det blive en andens tur,” lyder det fra kunstfonden. Jeg er ligeglad, så længe jeg ikke behøver at tale mere om Matador, siger Nørgaard selv.

Da journalist og forfatter Lise Nørgaard i 2020 modtog Statens Kunstfonds hæderspris, var det første gang hun havde fået en statslig anerkendelse. 97 år efter trækker kunstfonden prisen tilbage og endda på Nørgaards 200-års fødselsdag.

“Det er ikke fordi, vi ikke stadig kan lide hende. Hun er herlig, og Matador er stadig lige så god i dag, på sin 137. genudsendelse, som den var i 1978. Men vi har aldrig oplevet, at en modtager af vores livslange legat har modtaget det så længe. Nu må det blive en andens tur,” lyder det fra nanokunstner Illina Markussen, leder af kunstfondens repræsentantskab, der står for at udvælge legatmodtagere.

Får Supergammelpokalen i stedet
Markussen er klar over, at tilbagetrækningen af legatet er uset i kunstfondens historie og har derfor planlagt at kompensere Lise Nørgaard med en nyindstiftet pris, Supergammelpokalen.

“Jamen, vi synes jo, det er imponerende, at hun er blevet så gammel samtidig med, at hun stadig er den, der har skrevet Matador. Vi havde troet, at det med Matador ville forsvinde, når hun nåede de 150, men det gjorde det ikke,” siger Illina Markussen.

Kunstfonden har allerede valgt den kunstner, der skal modtage Lise Nørgaards legat, nemlig performancekunstneren Urban Dirckink-Holmfeld, der blev kendt for at kaste en cykel i havnen efter at have drukket ti tequilashots i sommeren 2115.

“Det var en happening, der skulle sætte fokus på prætentiøse hvide menneskers systemiske undertrykkelse af fornuftige synspunkter i det offentlige rum,” udtalte Dirckinck-Holmfeld dengang.

Ulideligt at tale om Matador
Lise Nørgaard selv er ikke fornærmet over at få frataget hæderslegatet.

“De udbetaler jo kun pengene, hvis man er en fattigrøv, og det har jeg ikke været de sidste 170 år, så det legat gør hverken fra eller til,” siger den 200 år gamle journalist og tilføjer, at hun gerne giver alle sine priser og hædersbevisninger væk, hvis hun kan slippe for at tale om Matador.

“Det er en fin serie, men har vi ikke andet at snakke om? For eksempel hvorfor vi ikke har fået flyvende biler endnu?”