Foto: photosvit, Bigstock

Foto: photosvit, Bigstock

“Alt kan ske, når det er jul,” lyder det i klassikeren “Jul på Vesterbro”. Det passer bare ikke. Det kan ikke blive Grundlovsdag, onkel Carsten begynder ikke lige pludselig at danse, og du bliver ikke færdig med dine juleindkøb i god tid.

Hvert år op til jul hører vi klassikeren “Jul på Vesterbro,” hvor det i omkvædet lyder, at alt kan ske, når det er jul. Vi har hørt det så ofte, at vi er begyndt at tro på det. Og måske synes vi endda, at det passer. Det er der en god grund til, for når først vi har bildt os ind, at det er sandt, vil vi uvægerligt lede efter bekræftelse på udsagnet. Det er naturligt, men det er også forkert. Her er fem beviser på, at alt ikke kan ske, når det er jul:

1. Newtons første lov
Newtons første lov lyder, at hvis et legeme ikke er påvirket af en kraft eller af kræfter, der ophæver hinandens virkning, vil det enten være i hvile eller foretage en jævn, retlinet bevægelse.

“Jamen, den ophæves jo i julen, for ellers ville vi ikke kunne danse om juletræet i en cirkulær bevægelse,” vil mange mennesker sige, netop fordi de leder efter bevis på, at alt kan ske, når det er jul.

Sandheden er dog, at de glemmer massetiltrækning mod juletræet, som sker, når man har spist en god julemiddag. Det er med andre ord helt naturligt. Newtons lov gælder fortsat, så ophævelse af den er ikke en ting, der kan ske, når det er jul.

2. Onkel Carsten nægter at danse
Det ovenstående gælder naturligvis ikke onkel Carsten. Han bliver siddende, ligesom han alting gør, når der bydes op til dans. Det er lige meget, hvor meget du spørger, eller om du ligefrem forsøger at hale ham ud på dansegulvet. Han gør det ikke, for det er et princip, og onkel Carsten er en principfast mand.

3. Juleindkøb i god tid
Det kan godt være, at du køber den første julegave allerede i oktober måned, eller til Black Friday. Det er bare ikke ensbetydende med, at du har ordnet juleindkøbene i god tid. For du mangler jo altid et eller andet, når du står der den 24. med julestressen op over begge ører.

Her er det Newtons lov om juleindkøb, som er på spil. Den siger, at mængden er manglende julevarer altid er større end nul.

4. Mammuntinvasion
Mammutten uddøde for virkelig mange år siden. Derfor vil det ikke ske, at en stor flok mammutter invaderer dit hjem midt i julemaden. Det vil ikke engang ske, at en enkelt mammut banker høfligt på døren, fordi den har fået lyst til at fejre julen med dig.

5. Grundlovsdag
Det er Grundlovsdag i juni og jul i december, så det kan ikke ske, at de to ting falder sammen.