Foto: Mahlum, Wikipedia

Foto: Mahlum, Wikipedia

Efter sin exit fra Hells Angels føler Jørn “Jønke” Nielsen sig klar til nye udfordringer som rektor på det kontroversielle akademi.

“Kunst er fedt. Hvis ikke jeg var endt som voldsparat rocker og drabsmand, var jeg nok begyndt at skabe nonfigurative skulpturer i traditionen fra Robert Morris.”

Jønke smiler bredt og lægger fødderne op på skrivebordet i sit nye kontor på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Efter at Kirsten Langkilde i mandags stoppede som rektor for den over 250 år gamle og for tiden temmelig kontroversielle institution, har kulturminister Joy Mogensen udpeget tidligere rocker og drabsmand Jørn “Jønke” Nielsen som ny leder.

“Han forener det gamle med det nye: En konsekvent og disciplineret linje, så man kan lære sit håndværk, og et skarpt blik for forandringsprocesser og innovative strømninger,” lød ministerens begrundelse.

Stor erfaring med rematerialisering
Heri er den 60-årige voldsmand og forfatter enig.

“Jeg kan forstå, at der har været meget snak om at rematerialisere nogle gamle hvide mænd. Det har jeg stor erfaring med, både de gamle og de unge,” siger Jønke, der sidste måned blev smidt ud af rockerklubben Hells Angels og siden har manglet noget at lave.

“Bare fordi jeg er fyldt 60, gider jeg ikke at tulle rundt derhjemme. Jeg har stadig enormt meget at give de unge og føler mig godt tilpas i – med Katrine Dirckinck-Holmfelds ord – ‘friktionen mellem destruktion og reparation’.”

Symbolsk vold til private happenings
Den nye rektor har allerede planer om at indsætte hidtil ukendte stemmer i det kunstneriske miljø på betydningsfulde poster. Netop Dirckinck-Holmfelds stilling som institutleder skal gå til Allan “Bræk” Jensen, der også arbejder med friktion, nemlig mellem indtrængen og assuration, primært i nordsjællandske villaer.

“Allan har desuden en meget spændende kunstnerisk praksis, hvor han italesætter symbolsk vold ved uventede pop up-happenings i private hjem. Man ved aldrig, hvornår han kan finde på at sætte parentes om ordet ‘symbolsk’ i løbet af happeningen, men straks fjerne parentesen igen, når politiet ankommer. Vi har erfaring med, at læring opstår utrolig hurtigt og intuitivt, når Allan er til stede,” slutter den nye rektor.