Foto: News Oresund, Wikimedia Commons

Foto: News Oresund, Wikimedia Commons

Med sin selvretfærdige optræden og tendens til at omskrive virkeligheden, så han fremstår uskyldig, minder Donald Trump mest af alt om Inger Støjberg. Det mener flere amerikanske nyhedsmedier. “Fake news!” raser den afgående præsident.

“Inger Støjberg er en kynisk, selviscenesættende og antidemokratisk populist. Tænk, at man vil sammenligne mig med hende, bare fordi hendes hårfarve minder om min. Skandaløst!”

Sådan lyder det vredt fra USA’s afgående præsident Donald Trump efter, at både New York Times, CNN og CBS News har sammenlignet ham med den danske politiker og kaldt hans håndtering af valgresultatet for støjbergisme. Lighederne er dog slående, mener flere amerikanske journalister.

Ikke kun hårfarven
Det er dog ikke hårfarven, der er det væsentligste lighedstræk mellem Donald Trump og den berygtede danske politiker. Faktisk er det typisk støjbergisme at prøve at få det til at handle om hårfarve, mener udenrigskorrespondent for CNN, Geena Lewis Dunsfield.

“Han bruger billige, retoriske tricks i et forsøg på at aflede debatten, præcis som Inger Støjberg forsøger at undgå en rigsretssag ved at udstille sine kritikere som nogle, der ikke vil beskytte barnebrude. Uanset hvor mange beviser, der er for, at hun har misbrugt sit ministerembede, opfatter hun sig selv som uskyldig, præcis som Trump nægter at anerkende, at han har tabt valget,” siger hun.

Dræn sumpen af falske anklager
Men uanset hvad journalisterne siger, holder Donald Trump på sit:

“Det er fake news. Jeg vil have drænet sumpen af falske anklager, og det kan ikke gå hurtigt nok.”

Her påpeger Agatha Martin fra New York Times, at netop udtrykket “at dræne sumpen” også bliver brugt af Inger Støjberg.

“Trump bruger et udannet og primitivt sprog, når noget går imod hans vilje. På den måde ligner han Inger Støjberg til forveksling. Desuden tror de begge, at demokratiet er til for deres skyld, og at de kan gradbøje reglerne efter forgodtbefindende,” tilføjer hun.

Herhjemme har Inger Støjberg ikke ønsket at udtale sig om de amerikanske mediers anklager mod Trump. Til RokokoPosten har hun dog sendt følgende udtalelse til citat:

“Hvem er Donald Trump?”